Rękojmia, jak wywalczyć?

• Autor wątku Autor wątku Meksali
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Meksali

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Kupiłem przez internet w sklepie htconline.pl nowego HTC One m7, telefon on początku miał wady typu, krótko trzymająca bateria, różowe zdjęcia, lubił się zawieszać i pewnie jeszcze kilka innych, których nie zdążyłem wykryć, bo po 15 dniach od zakupu po prostu się wyłączył i koniec.
Telefon wysłałem na serwis (wiem, mój błąd, że po wykryciu wad nie odesłałem go do sklepu w ciągu 10 dni od zakupu), po miesiącu do mnie wrócił.
Tydzień działał dobrze, chociaż, gdy prowadziłem połączenia, rozmówca skarżył się, że nie słychać mnie przez pierwsze sekundy, następnie bateria ładowała się cały dzień i tylko do 40/60%, aparat dalej robił różowe zdjęcia, a pisanie smsów stało się niemożliwe, ponieważ system działał bardzo wolno.

Telefon odesłałem na serwis drugi raz, tym razem z pismem, że towar jest niezgodny z umową i żądam wymiany telefonu na fabrycznie nowy model, lub zwrot gotówki, ponieważ, ten model jest wadliwy.

Dziś dostałem od nich wiadomosć e-mail:

"Szanowny Kliencie!

Na podstawie zgłoszonych usterek w urządzeniu, otrzymanym w dniu 31.03.2015 Autoryzowane Centrum Serwisowe Regenersis oszacowało, że ze względu na rodzaj i stopień niezgodności, wymiana urządzenia wymaga nadmiernych kosztów w stosunku do kosztów jego naprawy.

W związku z tym, zgodnie z zapisami Ustawy z dnia 27 lipca 2002 roku o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego (Art. 8 § 1), Autoryzowane Centrum Serwisowe Regenersis występuje o akceptację podjęcia obsługi serwisowej celem usunięcia niezgodności.

W przypadku nie otrzymania takiej zgody w ciągu 7 dni od otrzymania w/w informacji, urządzenie zostanie odesłane bez podjęcia czynności naprawczych w stanie pierwotnym. "

Czy jest szansa wywalczenia wymiany telefonu na nowym lub zwrot gotówki? Dalej trzymać się swojej wersji i odpisać im, że chcę nową sztukę, czy nie mam na to szans i godzić się na kolejne naprawy? Pozdrawiam

cedwah napisał:

"Witaj Kamil,
Potwierdzamy przyjęcie wpłaty za zamówienie numer 24313, w kwocie 1 699,00 zł, w formie """

Takiego e-maila dostałem 3 września 2014, więc z tego co pamiętam telefon był u mnie 4/5 września.

Następnie, patrząc po papierach przewozowych DHL - 25 września 2014r wysłałem go pierwszy raz do serwisu.

cedwah napisał:

Wybaczcie za post pod postem, ale właśnie dostałem nową wiadomość.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót