Rękojmia laptopa

• Autor wątku Autor wątku arekopal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arekopal

Użytkownik
Odpowiedzi
97
Witam
w marcu ubiegłego roku sprzedałem pani X używanego laptopa, w momencie sprzedaży sprzęt był sprawny, normalnie się uruchamiał . Po 3 msc przyszła , że jej się nie uruchamia, podłączyłem zasilanie, ( bateria trup w momencie zakupu wiedziała o tym) wciskam Power, działa - i tak 5 razy, za każdym razem się uruchomił. Minęły kolejne 3-4 msc ta sama sytuacja, nie uruchamia się- zasilanie , power i działa x 5 powtórzone. Za każdym razem jak mówiłem , że mogę sprawdzić czy coś go ,,boli'', mówiła, że nie, na wzmiance o zasilaniu zaraz mówiła o ,,strzelających'' żarówkach, ,,kopiącej'' lodówce i pralce. W grudniu 2016 znów przyszła pani X , tym razem laptop prawie trup- zasilanie działa, świecą się diody,ekran czarny.
Sprawdzanie laptopa w obecności tej pani nic nie dało, podmiana pamięci ram, inny zasilacz. Bez zmian. Po przyjrzeniu widać rdzawe naloty na płycie głównej, o czym poinformowałem panią X.

Dziś przyszło pismo od Powiatowego Rzecznika Konsumenta, odnośnie tej sprawy.. pomijam fakt że, pismo przyszło na nieistniejącą firmę,
Cytując
Według oświadczenia konsumentki, komputer nie działa należycie, ponieważ jest złożony z różnych elementów.

PRK powołuje się tutaj na art 556(2) KC.

Czy w odpowiedzi można podać art 548/1 KC lub 557 /1 KC(wadą jest że to sprzęt używany)lub 557/3 KC lub ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży z dnia 27 lipca 2002 art 4/1

Powrót