Rekojmia narożnika

• Autor wątku Autor wątku Motylis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Motylis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
potrzebuję porady - 30 listopada zamówiłam w sklepie internetowym narożnik, który miał zostać dostarczony do 30 grudnia. Przyjechał dopiero 14 stycznia z dwoma wadami - gwint do wkręcenia jednej z nóżek jest zerwany/luźny (coś lata w środku narożnika), element odpowiedzialny za jego rozsuwanie był połamany (część odłamana część odpadła podczas zdejmowania folii, reszta ciągle jest w narożniku).
W dniu dostawy zgłosiłam rękojmię do sprzedawcy z żądaniem dostarczenia pełnoprawnego produktu lub zwrotu częsci kosztów (narożnik miał być z funkcją rozsuwania, więc i spania, a z rozwaloną częścią niestety nie spełnia tej funkcji).
Srzedawca jednak proponuje wysłanie częsci zamiennych do samodzielnego montażu. Zaznaczam, że gwint jest pod tapicerką, a część odpowiedzialna za rozsuwanie chyba do niej wklejona (albo przykręcona). Twierdzą, że nie świadczą usług naprawy, a na wstępie odmówili obniżenia ceny. Jedyne co proponują to odstąpienie od umowy.
Czy sprzedawca powinien zaakceptować jedno z moich roszczeń? Czy propozycja dostrczenia elementów do własnego montażu jest zgodna z prawem?
Reklamację zgłosiłam 14 stycznia, dziś po bardzo bużliwej rozmowie dowiedziałam sie na infolinii, że sprawę przekazują do działu reklamacyjnego, skoro nie zgadzam się na wysłanie częsci.

Powrót