Rękojmia - odmowa przyjęcia paczki

• Autor wątku Autor wątku vieslav889
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vieslav889

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szanowni Państwo

Dokładnie rok temu kupiłem telefon, za kwotę sporo ponad 1000zł. Spodziewałem się solidnego, urządzenia, niestety przeliczyłem się. Po około pół roku urządzenie odmówiło posłuszeństwa.

Udałem się więc do sklepu ze zgłoszeniem rękojmi i na podstawie art. 568 §1 kodeksu cywilnego wezwałem sprzedawcy do wydania rzeczy zgodnej z zawartą umową.

Sprzedawca, powołując się na art. 560 §1 KC, dokonał naprawy telefonu. Naprawa była skuteczna na kilka miesięcy. Obecnie pojawiły się te same problemy, więc ponownie chciałem skorzystać z rękojmi.

Chcąc zaoszczędzić sobie nerwów i nieprzyjemności po poprzedniej wizycie w sklepie, gdzie sprzedawcy rękami i nogami bronili się przed przyjęciem pisma zatytułowanego "rękojmia" i zmuszali mnie do podpisania formularza reklamacji (ostatecznie skreśliliśmy "reklamacja" a napisaliśmy "rękojmia"), spakowałem cały komplet w pudełko producenta, dołączyłem fakturę i pismo - zgłoszenie rękojmi, a następnie wysłałem paczką pocztową.

Paczka pocztowa wróciła do mnie z adnotacją: "odmowa przyjęcia".

Czy, zgodnie z powyższym, należy uznać, że zgłoszenie rękojmi zostało skutecznie doręczone i odliczać 14 dni na jej rozpatrzenie?

Czy sprzedawca umożliwił wysyłkową formę składania reklamacji - w formie paczki? Uzgodniłeś z nim wysyłkę tej reklamacji i uprzedziłeś o niej?

Pismo reklamacyjne należało wysłać osobno - listem poleconym (najlepiej ze ZPO)

Pismo reklamacyjne należało wysłać osobno - listem poleconym (najlepiej ze ZPO)
Dziękuję za rzeczową odpowiedź, straciłem 50zł, następnym razem wyślę najpierw pismo.
Proszę jeszcze o rozwianie moich wątpliwości dotyczących terminu: jeżeli wyślę pismo i uzgodnimy ze sprzedawcą sposób dostarczenia przedmiotu, to 14 dni biegnie od dnia dostarczenia przeze mnie przedmiotu do siedziby sprzedającego?

Ostatnia edycja:
Powrót