Rękojmia - odpowiedź po czasie

• Autor wątku Autor wątku m4teusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m4teusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry,

W dniu 10.06.17 złożyłem reklamację na zasadach rękojmi w jednym ze sklepów z elektroniką na niedziałający telefon z żądaniem wymiany towaru na wolny od wad. Jako iż właścicielem telefonu jest mój ojciec, gdyż dokonał zakupu telefonu na raty i on jako właściciel figuruje na dowodzie zakupu napisał mi upoważnienie do złożenia w jego imieniu reklamacji. Reklamacja została przyjęta bez problemu, moje dane widnieją na zgłoszeniu reklamacyjnym. Termin na odpowiedź sklep miał do dnia 24.06.17, odpowiedzi żadnej nie otrzymałem więc w dniu wczorajszym tj 25.06.17 udałem się do sklepu by dowiedzieć się jak wygląda sprawa mojej reklamacji. Od sprzedawcy usłyszałem, że jako iż to była pierwsza rękojmia i że koszta wymiany telefonu są zbyt duże wysłał mi list, w którym odmawia wymiany na nowy i proponuje naprawę. W związku z tym, w dniu dzisiejszy wysłałem list polecony z potwierdzeniem odbioru iż z powodu niedotrzymania terminu, który minął dnia 24.06.2017 uznaje się, że reklamacja jest zasadna i sprzedawca nie może odmówić spełnienia żądania konsumenta tj. wymiany towaru na wolny od wad. Wskazałem, że żądam wymiany na towar wolny od wad w terminie 14 dni od otrzymania niniejszego pisma. Mój ojciec dopiero w dniu dzisiejszym otrzymał ww. pismo w którym sklep odmawia wymiany na nowy, i proponuje naprawę. Ojciec napisał wiadomość na email, który podał sprzedawca iż reklamacja jest zasadna bo upłynął termin 14 dni a sklep w tym terminie się nie ustosunkował, żąda wymiany na nowy oraz informuje, że ja w związku z tym iż byłem przez niego pisemnie upoważniony wysłałem do nich list z żądaniem wymiany towaru na wolny od wad.

Moje pytania:
1. Czy sprzedawca nie ma prawa odrzucić mojego żądania gdyż nie wywiązał się z odpowiedzią w terminie?
2. Czy w związku z tym, iż wyznaczyłem termin na wymianę towaru na wolny od wad, w przypadku gdyby sklep odmawiał wymiany mam prawo odstąpić od umowy?
3. Czy w związku z tym, iż byłem upoważniony do złożenia reklamacji przez ojca moje pismo jest wiążące dla sprzedawcy?(Widnieję na zgłoszeniu reklamacyjnym, więc to ja formalnie zgłaszałem reklamację, z tym że mój ojciec jest właścicielem a ja działałem w jego imieniu)

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Ostatnia edycja:
Powrót