rękojmia ponad 30 dni naprawy

• Autor wątku Autor wątku alternator22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alternator22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Zakupiłem telewizor Philips w sklepie internetowym OleOle po 6 miesiącach telewizor przestał się włączać. Telewizor znalazł się w serwisie 21 marca, 24 marca zgodziłem się na naprawę, wcześniej żądałem wymiany na nowy w ramach rękojmi. 14 Kwietnia wysłałem pismo z żądaniem niezwłocznej naprawy lub wymiany telewizora w czasie 7 dni pod rygorem odstąpienia od umowy. 21 Kwietnia wysłałem pismo z odstąpieniem od umowy z powodu że sprzedawca nie wymienił rzeczy na wolną od wad lub rzeczy nie naprawił w odpowiednim czasie.
Od sklepu dostałem taką odpowiedź:
"Szanowny Panie,

uprzejmie informuje iż w dniu dzisiejszym otrzymaliśmy z serwisu potwierdzenie dokonania naprawy Pana urządzenia.

Przepisy Kodeksu Cywilnego nie precyzuje terminu w jakim Sprzedawca jest zobowiązany do usunięcia wady. Zgodnie z Kodeksem cywilnym Sprzedawca zobowiązany jest do " niezwłocznego" usunięcia wady. "Niezwłoczne" usunięcie wady w rozumieniu Kodeksu Cywilnego i zgodnie z orzeczeniem Sądu Najwyższego z 2002 r. oznacza usunięcie wady np. poprzez naprawę sprzętu w krótkim czasie, bez nieuzasadnionej zwłoki. "Krótki czas" to czas, którego ramy wyznaczają okoliczności konkretnego przypadku, np. czas niezbędny na potwierdzenie wady, odesłanie do właściwego serwisu , sprowadzenie części, naprawa i odesłanie naprawionego sprzętu do Sprzedawcy, itp."

Czy mogę jeszcze coś zrobić czy tylko czekać na TV w nieskończoność?

Wygląda na to, ze sprzedawca działa zgodnie z prawem. Trudno oceniać terminy, bo nie wiadomo jakie są "okoliczności tego konkretnego przypadku", ale powinien powiadomić na jakim etapie jest realizacja reklamacji i określić termin naprawy - przynajmniej przybliżony.

Dzięki w takim razie czekam, dziwi mnie tylko że wymiana płyty głównej telewizora produkowanego w Polsce trwa 30 dni. Na pewno nie jest to bezzwłoczne i nie uciążliwe dla mnie :(

Powrót