Rękojmia: problem ze sklepem

• Autor wątku Autor wątku lamcpp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lamcpp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Dzień dobry, w bardzo dużej sieciówce kupiłem odkurzacz, po prawie 2 latach od zakupu popsuł się od niego kabel (raz działa, raz nie).
Wysłałem reklamację (rękojmie) do sklepu. Mija 13 dzień i otrzymałem takie maile:
Skontaktujemy się z Tobą najpóźniej w najbliższym dniu roboczym i będziemy na bieżąco informowali o kolejnych etapach realizacji zgłoszenia.
17.07.2024:
Do 14 dni kalendarzowych wyślemy Ci decyzję w sprawie reklamacji. Zdarza się, że do podjęcia decyzji niezbędna będzie wizyta technika lub odesłanie produktu do serwisu. Jeśli w Twoim przypadku zajdzie taka potrzeba, damy znać w osobnym e-mailu.
18.07.2024:
Dzień dobry,
mam na imię XXX i zajmuję się Twoim zgłoszeniem o numerze XXXXXXX.

Zgodnie z wcześniejszą informacją, do 14 dni kalendarzowych przekażę Ci decyzję w sprawie Twojej reklamacji.
23.07.2024:
Dzień dobry,
towar zostanie skierowany do profesjonalnego Serwisu Producenta:
XXX

Reklamowany produkt zostanie zweryfikowany pod kątem zgłaszanych nieprawidłowości. Po otrzymaniu ekspertyzy serwisowej przekażę informacje o dalszych krokach.

Aktualny status zgłoszenia można uzyskać, kontaktując się ze sprzedawcą, bądź serwisem pisząc na adres XXX

W razie jakichkolwiek wątpliwości, pozostaję do dyspozycji.

Przydatne informacje:

1. Do przesyłki wraz z urządzeniem należy dołączyć:
- dowód zakupu
- wydruk lub odręczny opis usterki zgłaszanej w ramach reklamacji wraz z jej numerem nadanym przez Sprzedawcę
- akcesoria (jeżeli dotyczą zgłaszanej usterki).

2. Urządzenie należy zapakować w sposób, który zapewni bezpieczny transport produktu do serwisu.

29.07.2024:
Dzień dobry,
w nawiązaniu do wcześniejszej korespondencji, informuję, że oczekujemy na dostarczenie ekspertyzy technicznej, wykonanej przez profesjonalny serwis.

W przypadku stwierdzenia niezgodności produktu z umową zaproponujemy bezpłatną naprawę.

Oznacza to, że na tym etapie, sprzedawca nie uwzględnia wniesionego żądania.

O postępach w realizacji zgłoszenia poinformujemy w kolejnych wiadomościach.

I teraz tak, żaden kurier do mnie nie przyjechał, sprzętu nie oddałem, a ostatni mail sugeruje że sprzedawca nie uwzględnia żądania. Ale dlaczego nie uwzględnia skoro nie dostał sprzętu? Co z tym można zrobić? Bo już prawie dwa tygodnie takiego impasu
Jak sprawdzam status zgłoszenia to jest: "Zlecono odbiór do serwisu".

W terminie 14 dni powinni uznać lub odrzucić żądanie. " na tym etapie, sprzedawca nie uwzględnia wniesionego żądania" moim zdaniem nie jest ani jednym ani drugim. "Nie uwzględnienie" nie jest odrzuceniem reklamacji z tytułu rękojmi.
Napisz im pismo, że w związku z brakiem ustosunkowania się - uznania lub odrzucenia reklamacji - żądasz niezwłocznego wypełnienia swoich żądań.
Mają tam bałagan, ale to oni powinni wziąć za ten bałagan odpowiedzialność. Skoro napisali ci, że "odesłanie produktu do serwisu. Jeśli w Twoim przypadku zajdzie taka potrzeba, damy znać w osobnym e-mailu. ", ale takiego maila nie dostałeś, to nie byłeś zobowiązany przez sprzedawcę do odesłania go i nie może to mieć wpływu na ustosunkowanie się do reklamacji. Kopię maila wyślij do powiatowego rzecznika praw konsumentów.

Powrót