Rękojmia przy zakupie przez internet

• Autor wątku Autor wątku zplanetyziemia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zplanetyziemia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.

Postaram się streścić najkrócej jak się da.
Kupiłem telefon przez Allegro. Dokładnie ten: APPLE IPHONE 5 16GB 2 KOLORY PL MENU BEZ LOCKA (6165354561) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Kupiłem go 8 lipca 2016r.

Okazało się, że telefon ma kilka wad, m.in. słaby zasięg, niezmywalna smuga wzdłuż ekranu, źle funkcjonująca nawigacja i bateria, która nigdy nie wskazuje właściwej wartości (potrafi z 100% skoczyć od razu do 20%). Ponadto skoro jest nowy powinien mieć gwarancję Apple, podczas gdy on jej nie ma co sugeruje że telefon nie jest nowy ale jedynie tzw. refurbished czyli odnowiony.

Naprawa telefonu mnie nie interesuje. Chcę zwrotu całości kosztu telefonu. Czy jest taka możliwość? Jeśli tak, ile wynosi okres w którym sprzedawca musi dokonać zwrotu pieniędzy oraz na jakie podstawy prawne się powołać przy reklamacji?

Serdecznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
kupiony na firmę czy osoba fizyczna

tyle na początek:winko:

Przy zakupach na odległość masz 14 dni na odstąpenie od umowy bez podania przyczyny (jeśli sprzedący cię nie poinformował to masz na to kilka miesięcy!!!).

Niezgodność towaru z umową obowiązuje chyba bez limitu czasu? Jak oferta na towar sprawny to ma być sprawny. Kropka.

Kupiony jako osoba fizyczna. Temat do zamknięcia, bo nawet jeśli mam rękojmię jeszcze to gościu już jest na Allegro nieaktywny więc szanse odzyskania pieniędzy są bliskie zera... widocznie na oszusta trafiłem. Ostatecznie telefon sprzedałem za 50% kosztu...

Sprawdź program ochrony kupujących na allegro.

Mogłeś iść do autoryzowanego serwisu i gdybyś dowiedział się, że to podróbka to wizyta na komisariacie i być odzyskał pieniądze co do grosza (o ile to podróby).

Powrót