Rękojmia przy zakupie starego domu.

• Autor wątku Autor wątku Robert43
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robert43

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam, kupiłem niedawno stary dom. Sprzedażą domu zajmowała się agencja nieruchomości, więc musiałem zapłacić kilkanaście tysięcy prowizji. Podczas zakupu zarówno osoba sprzedająca, jak i agentka zapewniali nas, że w domu jest sprawne ogrzewanie węglowe. Podczas oględzin znalazłem szambo, mimo że w ofercie pisało, że jest kanalizacja. Jednak znowu agentka i sprzedająca zapewniali, że szambo można zasypać, bo jest kanalizacja. Zależało mi na tym, bo w tym miejscu miała być wiata dla samochodu poza tym nie brałem pod uwagę domów z szambem. Niestety po otrzymaniu kluczy czar prysł. Szambo jest czyne i nie można go zasypać, ponieważ nieczystości przepływają przez szambo do kanalizacji. Żeby zlikwidować szambo i podłączyć kanalizację musiał bym zapłacić około 40 tys. Piec do centralnego ogrzewania cieknie jest dziura w samym środku na tyle duża, że nie ma szansy na naprawę. Próbowałem o tym informować agentkę, ale ona unika opowiedzi co mam z tym zrobić. Czytałem, że po zakupie domu, mimo że starego przysługuje mi rękojmia przez 5 lat. Co mogę zrobić w takiej sytuacji.

Powrót