Rękojmia, Sklep ***, naprawa bez powiadomienia.

• Autor wątku Autor wątku Eugeniusz Kwiatkowsk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Eugeniusz Kwiatkowsk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Pod koniec zeszłego roku zakupiłem komputer w sklepie ***. Okazało się, iż komputer ma wady i po ok. 20 dniach od zakupu złożyłem reklamację (z tytułu rękojmi). Dodatkowo, zarówno ONLINE jak i w piśmie dołączonym do towaru napisałem sposób rozwiązania problemu: wymiana na nowy, lub odstąpienie od umowy (zwrot pieniędzy). Dziś mija 13 dzień i otrzymałem wiadomość, iż Zgłoszenie zostało zamknięte, a Sposób rozwiązania: Naprawa naprawa układu chłodzenia

Czy przypadkiem nie złamali prawa? Nie powinni najpierw ustosunkować się do mojej reklamacji/rękojmi i zaproponować naprawy, a bez mojej zgody nie ruszać komputera?
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zobacz co mówi art. 561 §3 kc.

Art. 561. [Wymiana rzeczy, usunięcie wady]
Sprzedawca może odmówić zadośćuczynienia żądaniu kupującego, jeżeli doprowadzenie do zgodności z umową rzeczy wadliwej w sposób wybrany przez kupującego jest niemożliwe albo w porównaniu z drugim możliwym sposobem doprowadzenia do zgodności z umową wymagałoby nadmiernych kosztów. Jeżeli kupującym jest przedsiębiorca, sprzedawca może odmówić wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady także wtedy, gdy koszty zadośćuczynienia temu obowiązkowi przewyższają cenę rzeczy sprzedanej.

Tylko, że według https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/ jeśli sprzedawca nie zgadza się z moją propozycją, ma prawo odmówić ale musi mi zaproponować inne rozwiązanie. Nikt mi niczego nie odmówił i nie zaproponował żadnego rozwiązania, zostałem postawiony przed faktem dokonanym.

Przepis prawny:
W sytuacji wystąpienia wady konsument może złożyć do sprzedawcy reklamację z tytułu rękojmi i zażądać jednego z czterech działań:

wymiany towaru na nowy;
naprawy towaru;
obniżenia ceny;
odstąpienia od umowy – o ile wada jest istotna.
Wybór żądania zależy od konsumenta. Jeżeli przedsiębiorca nie zgadza się z tym wyborem, może pod pewnymi warunkami zaproponować inne rozwiązanie, ale musi się to odbywać w ramach przesłanek dozwolonych prawem. Pod uwagę mogą być brane następujące okoliczności:

łatwość i szybkość wymiany lub naprawy towaru;
charakter wady – istotna czy nieistotna;
to, czy towar był wcześniej reklamowany.

Przeczytaj jeszcze raz, ze zrozumieniem art. 560 kc, szczególnie §2, na który się powołujesz. Otrzymałeś odpowiedź: "Sposób rozwiązania: Naprawa układu chłodzenia". Zatem, w mojej ocenie, jest to propozycja. Możesz się do niej odnieść. Pamiętaj jednak, że nie ma reklamacji typu "moje warunki albo foch". Ty też musisz działać w granicach swoich uprawnień ustawowych (ocena nadmierności kosztów, uwzględnia się wartość rzeczy wolnej od wad, rodzaj i znaczenie stwierdzonej wady, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie narażałby kupującego inny sposób zaspokojenia), a w razie sporu od ostatecznego rozstrzygnięcia będzie sąd.

Ostatnia edycja:
Ale jak mogę się odnieść do "Zamkniętej sprawy", gdzie laptop jest już po naprawie i nadana jest przesyłka kurierska?

Sprawdź czy usunięcie usterki wykonano prawidłowo i nie zrobiono przy tym szkód (rys, pęknięć, otarć, szczerbień, czy komputer działa prawidłowo pod obciążeniem itp.). Najlepiej nagrywać od momentu odebrania do rozpakowania - dla celów dowodowych. Jeśli coś będzie nie tak to wystąp z roszczeniem o spełnienie żądania usunięcia usterki i naprawienia szkody (art. 471 kc). Jeśli uważasz przy tym, że jedyną metodą skutecznego spełnienia będzie wymiana, a sprzedawca się z tym nie zgodzi, to pozostanie pójść do sądu.

Powrót