Rękojmia - sprzedawca oczekuje gwarancji

• Autor wątku Autor wątku tndek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tndek

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam,

6 miesięcy temu zamówiłem pewien przedmiot, w którym wykryłem wadę. Poinformowałem sprzedawcę, że składam reklamację w ramach rękojmi. Uzyskałem odpowiedź, że powinienem odesłać przedmiot w ramach gwarancji wraz z wypełnionym formularzem reklamacyjnym, dowodem zakupu i kartą gwarancyjną.
Po pierwsze, jasno deklarowałem o reklamacji w ramach rękojmi. Po drugie nie dysponuję formularzem reklamacyjnym doręczonym wówczas wraz z dowodem zakupu oraz kartą gwarancyjną.

Czy sprzedawca może odrzucić reklamację z powodu niedostarczenia tych dokumentów?

tndek napisał:
Poinformowałem sprzedawcę...
W jaki sposób ?
tndek napisał:
nie dysponuję formularzem reklamacyjnym doręczonym wówczas wraz z dowodem zakupu oraz kartą gwarancyjną
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, nie masz żadnego potwierdzenia, że zakupu dokonałeś u tego sprzedawcy ?
Gwarancję pomijam, jak rozumiem, nie chcesz z niej skorzystać.
Zakładam też, że jesteś konsumentem, czyli zakup od przedsiębiorcy ?

Kanas napisał:
W jaki sposób ?

Transakcja nastąpiła przez Allegro, w ten sam sposób poinformowałem sprzedawcę o wykryciu wady.

Kanas napisał:
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, nie masz żadnego potwierdzenia, że zakupu dokonałeś u tego sprzedawcy ?
Gwarancję pomijam, jak rozumiem, nie chcesz z niej skorzystać.
Zakładam też, że jesteś konsumentem, czyli zakup od przedsiębiorcy ?

Potwierdzenie oczywiście mam w formie elektronicznej (maile, potwierdzenia zakupu, e-faktura). Natomiast sprzedawca wskazał, że konieczne jest użycie dokładnie tego formularza reklamacyjnego, który otrzymałem wraz z towarem (niestety, już go nie mam).

Oczywiście jestem konsumentem, sprzedający przedsiębiorcą. Z gwarancji nie chcę korzystać, jako że nadal obowiązuje okres rękojmi.

Zapytaj sprzedawcy o podstawę prawną, która obliguje Cię do składania reklamacji na wydziwionych formularzach, a także o konieczności przedstawiania karty gwarancyjnej przy reklamacji z tytułu rękojmi.

Generalnie możesz mu złożyć reklamację pisemnie, listem poleconym ZPO, bez podawania nieobowiązkowych danych, i niech kombinuje.

Powrót