Rękojmia - sprzedawca wymusza niekorzystny zwrot kwoty albo dopłatę do wymiany

• Autor wątku Autor wątku Ambrok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ambrok

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam Wszystkich,

Ja -konsument prywatny, sprzedawca - przedsiębiorca/firma:

1. pół roku temu zakupiłem nowy towar przy użyciu kuponu rabatowego, który zmniejszał cenę z ~6999zł na 4999zł.
2. towar się zepsuł - złożyłem reklamację u sprzedawcy z tytułu rękojmi z żądaniem naprawy lub wymiany na wolny od wad.
3. sprzedawca uznał reklamacje ale nie naprawił(brak info dlaczego) tylko dał mi 2 opcje do wyboru:
a) zwrot kwoty 4999zł - niekorzystne dla mnie, gdyż ów przedmiot wciąż na rynku kosztuje w okolicach 6400-7500zł
b) wymiana na cyt. "nowsza wersja reklamowanego przez Pana i już niedostępnego (tu nazwa i model)" za dopłatą 2000zł(cena: 6999zł)
- ów "nowsza" wersja różni się tylko kształtem otworów wentylacyjnych i modelem wewnętrznego wentylatora
- w dniu zakupu mojej wersji, nowsza była dostępna u sprzedawcy w cenie 6999zł(mój kupon na nią nie działał) i nadal tyle kosztuje
- ostatnia cena mojej wersji na stronie sprzedawcy przed wycofaniem ze sprzedaży: 6999zł
- sprzedawca posiada również identyczny model co mój zepsuty, w tej samej cenie 6999zł ale w innym kolorze - odmawia mi wymiany na niego
- zaproponowałem zamiast zwrotu pieniędzy - obniżenie ceny o 99 lub 100% i oddanie mi przedmiotu(sprzedam na części i może uda mi się odzyskać z 500-800zł) - znowu odmowa przez sprzedawcę.
Status reklamacji pozostaje otwarty.

Jeśli coś pominąłem, proszę o informację to dopiszę.

Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Powrót