Rękojmia sprzętu już naprawianego / odmowa i naprawa

• Autor wątku Autor wątku raven911
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raven911

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Potrzebuję porady fachowej.
Mam komputer w którym pojawiła się wada matrycy - latający wewnątrz element.

Komputer zakupiony w grudniu 2015 z roczną gwarancją producent (Apple).
W wakacje wada pojawiła się pierwszy raz więc osobiście dostarczyłem komputer bezpośrednio do serwisu producenta gdzie stwierdzono wadę i wymieniono kompletne skrzydło matrycy.
Taka sama wada pojawiła się ponownie więc w listopadzie pofatygowałem się do sklepu w którym komputer został zakupiony.
Złożyłem rękojmie powołując się na wadę fizyczną, z podejrzeniem wady fabrycznej w tym modelu. Zdecydowałem się na rękojmie, ponieważ w grudniu kończy się na niego gwarancja, więc jest duże prawdopodobieństwo że wada mogła by znowu wystąpić już po okresie gwarancji.
Zażądałem w rękojmi zwrotu pieniędzy.
W 10 dniu reklamacji dostałem maila od sprzedawcy:

W odpowiedzi na reklamację z tytułu wady rzeczy sprzedanej, złożoną przez Pana w dniu 15-11-2016 r., dotyczącą towaru o nazwie APPLE MF839ZE/A PRO 13 I5 2.7GHZ/8GB/128G, uprzejmie informujemy, że zmuszeni jesteśmy odmówić załatwienia reklamacji zgodnie z Pana żądaniem, tzn. poprzez odstąpienie od umowy sprzedaży.

W wyniku przeprowadzonych przez autoryzowaną placówkę serwisową oględzin i diagnostyki towaru potwierdzono istnienie wady oraz możliwość jej usunięcia poprzez naprawę, tj. wymianę wadliwej matrycy.

Wobec powyższych okoliczności zgodnie z przepisem art. 560 § 1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (tekst jednolity: Dz. U. 2014, poz. 121 ze zmianami), informujemy, że w urządzeniu zostały usunięte wady.

Zapraszamy po odbiór towaru do naszego Punktu Obsługi Klienta.

więc moje pytanie brzmi:
1. Czy sprzedawca mógł naprawić sprzęt bez informowania mnie o tym fakcie?
2. Czy mogę się od tego odwołać i na co powinienem się powołać? Komputer był dwukrotnie naprawiany, ale tylko za drugim razem złożyłem reklamacje przez sklep.

Powrót