Rękojmia - terminu rozpatrzenia

• Autor wątku Autor wątku mmaarcin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mmaarcin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry. Reklamuję towar z tytułu rękojmi w sklepie mm. Towar wysłałem kurierem.
Czy czas 14 dni na ustosunkowanie się do moich ządań biegnie od dnia odebrania paczki przez ***, czy od daty zarejestrowania mojego zgłoszenia przez ich system (nastąpił on 3 dni od otrzymania wadliwego towaru)?
Dziękuję i liczę na odpowiedź.
moderacja

Od dnia odebrania towaru od sprzedawcy.

14 dni płynie od czasu złożenia zgłoszenia. Proszę jeszcze wprowadzać w błąd.

W celu uściślenia.
W dniu 30. 12 wysłałem paczkę do mm i tego samego dnia drogą mejlową wysłałem roszczenie z tytułu rękojmi.
Paczka dotarła dnia następnego i została odebrania.
Mejla od mm o zarejestrowaniu zgłoszenia dostałem 2.01.2021.
Czy bieg terminu 14 dniowego liczymy od 30 grudnia ( data wysłania mejla)
31 grudnia (data odebrania przesyłki)
2 stycznia ( data zarejestrowania rękojmi i oficjalnego nadania biegu sprawy)

Byłbym wdzięczny za pomoc w uściśleniu terminów.

terminy się liczy zaczynając od dnia kolejnego po złożeniu reklamacji, w twoim wypadku 31 grudnia (bo zgłoszenie było 30 grudnia) - 13 stycznia będzie ostatnim dniem żeby ewentualnie odrzucić twoje roszczenie 14 będzie już z automatu uznane

To zależy czy ma status konsumenta i czego żądał.

Osoba prywatna.
Zażądałem zwrotu pieniędzy, a o sposobie załatwienia rękojmi poinformowania mnie drogą pisemną na adres domowy.
I tu kolejne pytanie, czy brak odpowiedzi pisemnej, a np. mejl lub telefon z odpowiedzią będzie wiążący?
W roszczeniu prosiłem o drogę pisemną.

Zażądałem zwrotu pieniędzy
Obniżenia ceny czy całkowitego odstąpienia od umowy? W przypadku tego ostatniego termin 14-dniowy nie obowiązuje (nie ma tej opcji w art 561[5] kc).

Powrót