Rekojmia - towar wrócił z naprawy z inną wada

• Autor wątku Autor wątku Kobi55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kobi55

Użytkownik
Odpowiedzi
258
Witajcie,

Oddawałem przedmiot na rękojmię, został on naprawiony. W czasie, w którym był u sprzedawcy minął rok od kiedy go kupiłem.
Po kilku dniach od powrotu zaczęła się psuć inna część.

Zgodnie z ustawą mógłbym odstąpić od umowy, ale co jeżeli minął już rok?

Czy czas naprawy przedłuża ten okres?
Czy muszę w takiej sytuacji mieć najpierw opinię rzeczoznawcy?

Pozdrawiam
kobi

Czemu uważasz, że masz tylko rok rękojmi?

gryffinian napisał:
Czemu uważasz, że masz tylko rok rękojmi?

Hej,

dzięki za odpowiedź :)

Nie uważam, że mam tylko rok. Wiem, że mogę zgłosić wadę, która wystąpiła w ciągu dwóch lat od kupna, a do tego mam rok na zgłoszenie pojawienia się wady.

Problem w tym, że po roku muszę udowadniać, że wada była wadą fabryczną, co może być trudne.

Pozdrawiam

Problem w tym, że po roku muszę udowadniać, że wada była wadą fabryczną, co może być trudne.
Nie musisz. Nie ma takiego przepisu :)
Przepis o domniemaniu wady ma nieco inne znaczenie i cel.

gryffinian napisał:
Nie musisz. Nie ma takiego przepisu :)
Przepis o domniemaniu wady ma nieco inne znaczenie i cel.

Mógłbyś wytłumaczyć w takim razie na czym polega ten przepis? Jakie ma znaczenie i cel?

Z góry dziękuję :)

Mógłbyś wytłumaczyć w takim razie na czym polega ten przepis? Jakie ma znaczenie i cel?
Ma to znaczenie, że do roku to sprzedawca winien jest udowodnić, że przedmiot pozbawiony był wady przez co sprzedawca może odrzucić reklamację. Najczęściej jednak (tak podejrzewam) zastosowanie znajduje dopiero w sądzie, bo sprzedawcy nie grożą żadne konsekwencje w razie odrzucenia reklamacji bez dowodu. Jego celem jest ochrona interesu strony słabszej (konsumenta). Nie oznacza to jednak, że po roku konsument winien jest dostarczyć dowodu wadliwości przy składaniu reklamacji.

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie :)

Czyli rozumiem, że z racji tego iż to jest druga reklamacja z tytułu rękojmi, mam prawo odstąpić od umowy i sprzedawca nie może zmienić mojego żądania. Mam rację?

Z dokumentów, które muszę złożyć:
1) Pismo o odstąpieniu od umowy (podstawa prawna?)
2) Dowód zakupu (wiem, że nie jest on niezbędny, ale mam to dołączę kopię)
3) pismo od sprzedawcy ze zmianą mojej decyzji za poprzednią reklamację (z żądania wymiany na naprawę)

Pozdrawiam
Kobi55

Czyli rozumiem, że z racji tego iż to jest druga reklamacja z tytułu rękojmi, mam prawo odstąpić od umowy i sprzedawca nie może zmienić mojego żądania. Mam rację?
Tak.

1) 560 KC.
2) Najlepiej załączyć.
3) Można załączyć albo zaznaczyć o tym piśmie w drugiej reklamacji.

Powrót