Rekojmia u sprzedawcy

• Autor wątku Autor wątku matek0310
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matek0310

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,
Kupiłem sprzęt w dużej sieci. Po 6 miesiącach zaczął się psuć (4 różne usterki). Zgłosiłem reklamację z tytułu rękojmi. Sprzedawca sprawdził sprzęt i powiedział, że nie ma żadnych wad i działa prawidłowo.
Nie zgadzam się z tą opinią bo jest to kłamstwo. Czy powinienem złożyć kolejną reklamację czy odwołać się od tej?
W takim przypadku chyba nie mogę zwrócić produktu (2 naprawa z tytułu rękojmi) skoro w pierwszej sklep nie znalazł usterek?

Czy powinienem złożyć kolejną reklamację czy odwołać się od tej?
Nie ma odwołań od reklamacji. Reklamujesz ponownie, jeśli już. Możesz to zrobić z opinią rzeczoznawcy i zażądać pokrycia kosztów jego opinii.

W takim przypadku chyba nie mogę zwrócić produktu (2 naprawa z tytułu rękojmi) skoro w pierwszej sklep nie znalazł usterek?
Zwrot a reklamacja (np. odstąpienie od umowy) to dwa różne prawa.

gryffinian napisał:
Zwrot a reklamacja (np. odstąpienie od umowy) to dwa różne prawa.

Mam na myśli rezygnację z umowy zakupu i prawo do odzyskania środków za przedmiot. Przy drugiej reklamacji z tytułu rękojmi jest taka możliwość.

Przeczytaj uważnie jak mówi art. 560 kc.

Czytam ale nic nowego nie zrozumiałem.
Czy mogę odstąpić od umowy zakupu mimo, że sprzedający napisał że nie znalazł żadnych wad podczas pierwszej reklamacji?

Czy mogę odstąpić od umowy zakupu mimo, że sprzedający napisał że nie znalazł żadnych wad podczas pierwszej reklamacji?
Pierwsza reklamacja została odrzucona. Możesz próbować, składając reklamację ponownie, ale nie widzę w tym sensu, bo rezultat prawdopodobnie będzie taki sam jak za pierwszym razem, jeśli nie dołączysz jakiejś opinii o wadzie. Możesz też iść z tym do sądu, ewentualnie przez Rzecznika Praw Konsumenta, jeśli jesteś konsumentem w rozumieniu art. 22[1] kc.

Powrót