rękojmia wieży stereo

• Autor wątku Autor wątku mrorys
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrorys

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry. 27 maja br. kupiłem przez sklep internetowy wieżę ***. Sprzęt nie spełnił moich oczekiwań. Dżwięk był taki sobie,pilot "łapał' z odległości max 1 metra a na dodatek na początku września przestał odtwarzać płyty CD. Napisałem do sprzedawcy e-maila z opisem sytuacji i reklamowałem nabytek z tytułu rękojmi i prośbą o zwrot pieniędzy. Sprzedawca mi odpisał abym przysłał wieżę do niego. 10 września wysłałem paczkę myśląc że przychyli się do mojej prośby. 29 września (bez żadnego wyprzedzającego maila) dostałem paczkę zwrotną z ...naprawionym napędem CD i listem w środku że moja prośba o zwrot gotówki nie została uwzględniona i zwracają mi "naprawiony" sprzęt. A mały zasięg pilota i dżwięk jest normą w tego typu sprzęcie. Tylko że przed zakupem o tym nie wiedziałem a opis sprzętu milczał o tych "niedogodnościach".
Moje pytanie: czy mam szansę na odzyskanie pieniędzy i zwrot tego cuda z którego i tak nie będę korzystał ?
Dodam że wieża kosztowała 740 zł + koszt wysyłki na reklamację.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie musi zwracać środków. Może naprawić.
mały zasięg pilota i dżwięk jest normą w tego typu sprzęcie. Tylko że przed zakupem o tym nie wiedziałem
Miałeś czas na odstąpienie od umowy zawartej na odległość. Mogłeś zwrócić jeśli Ci nie odpowiadał.

Wieża jako sprzęt muzyczny nie jest artykułem typu "dobry-zły". Słuchając płyt czy radia na przestrzeni trzech miesięcy mogłem dojść do wniosku że dźwięk mi nie odpowiada. Zwłaszcza że przed zakupem nie ma szans sprawdzić jak gra. Czy nie po to jest rękojmia aby móc zrezygnować z zakupu i odzyskać pieniądze ? 14 dni to mało aby obsłuchać sprzęt.

Czy nie po to jest rękojmia aby móc zrezygnować z zakupu i odzyskać pieniądze ?
Nie. To tak nie działa.
Na marginesie, czego oczekujesz za 700 zł? U mnie same kable kosztują 10 razy więcej.

Rękojmia jest od tego, aby naprawić wady, które w trakcie obowiązywania sie pojawią, a nie aby przetestować sobie sprzęt i jak się jednak okaże, że sie nie podoba, to oddać (od tego jest 14 dniowy okres na odstąpienie od umowy)

No właśnie wady pojawiły się w trakcie obowiązywania rękojmi : laser przestał czytać płyty , mechanizm CD w cichym pokoju zaczął zbyt głośno pracować, pilot "łapał" za 2 lub 3 razem. To nie zdarzyło się w ciągu 14 dni. Uważam , że sprzedawca po winien przyjąć sprzęt i zwrócić gotówkę. Tymczasem naprawił tylko napęd CD który teraz chodzi jeszcze głośniej niż przed naprawą.

mrorys napisał:
No właśnie wady pojawiły się w trakcie obowiązywania rękojmi : laser przestał czytać płyty , mechanizm CD w cichym pokoju zaczął zbyt głośno pracować, pilot "łapał" za 2 lub 3 razem. To nie zdarzyło się w ciągu 14 dni. Uważam , że sprzedawca po winien przyjąć sprzęt i zwrócić gotówkę. Tymczasem naprawił tylko napęd CD który teraz chodzi jeszcze głośniej niż przed naprawą.
Zgodnie z prawem sprzedawca mógł naprawić sprzęt, co też uczynił. Najpierw piszesz, że pilot łapie z metra, a potem piszesz, że łapie za drugim, trzecim razem... Więc jak jest? Odnośnie rękojmi poczytaj na stronie UOKiK, tam masz wszystko wyjaśnione.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Wieżę sprzedałem za kwotę niewiele niższą niż zapłaciłem. To nauka na przyszłość. Wziąć 14 dni urlopu i intensywnie eksploatować. Jak nie odpowiada to oddać. A myślałem że słuchanie muzyki to taka przyjemność.....;)

Powrót