Rękojmia z tytułu niezgodności przedmiotu z opisem [ALLEGRO]

• Autor wątku Autor wątku cobi92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cobi92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam wszystkich i proszę o radę:)

Dnia 19 czerwca br zakupiłem na Allegro używaną rzecz od osoby prywatnej którą opisywał jako będącą w stanie bardzo dobrym bez wspominania o wadach. Po kilku przypomnieniach otrzymałem przedmiot który posada 3 plamy. Zgłosiłem to sprzedającemu w dniu jego otrzymania w dniu 1 lipca. Poniżej treść wiadomości e-mail:

"Witam

Odebrałem dziś przesyłkę, niestety bluzka posiada 3 plamki: 1 czarną na rękawie i 2 pomarańczowe kreski z tyłu. Z racji niezgodności towaru z umową chcę zwrócić otrzymany przedmiot. Proszę o wskazanie adresu na jaki mam odesłać przedmiot, w odpowiedzi podam numer konta do zwrotu. "

Odpowiedzi nie otrzymałem, wysłałem ponownego e-maila, znów bez odpowiedzi. Po kontakcie telefonicznym i wysłuchaniu bajek o tym że sprzedająca o wadzie nie wiedziała a po chwili, że "ta czarna plama to była od nowości więc to nie wada" oraz że "tych 2 pozostałych nie widziała" Pani odmówiła przyjęcia zwrotu z tytułu rękojmi.

Co powinienem zrobić by zwrócić przedmiot i zmusić nieuczciwego sprzedającego do zwrócenia mi pieniędzy? Czy mam prawo domagać się również kosztów przesyłek (do mnie, a potem zwrotnej do sprzedającego) ?

Mimo niewielkiej wartości (79zł + wysyłka) jestem gotów pociągnąć sprzedającego do odpowiedzialności nawet występując o rozpatrzenie sprawy przed odpowiedni organ (czyli pewnie pozew cywilny?) Mam po prostu dość nieuczciwych sprzedawców którzy myślą, że za 100zł im się upiecze.

Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi :)

Powrót