Rękojmia z tytułu źle wykonanej usługi

• Autor wątku Autor wątku aaa2828
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aaa2828

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,

oddawałem laptopa do naprawy. Problemem były problemy z jego uruchomieniem. Laptop włączał się dopiero po kilkunastokrotnym wyjęciu i włożeniu baterii zasilającej. Po pewnym czasie w ogóle już przestał się włączać.

W salonie na usunięcie usterki wymieniono dysk i zainstalowano nowy system operacyjny.

Po odbiorze problem występuje nadal. Laptop się nie uruchamia w dalszym ciągu / uruchamia się losowo po kilkunastokrotnym wyjęciu / włożeniu baterii zasilającej.

1. Czy w związku z tym mogę złożyć reklamację z tytułu źle wykonanej usługi?
2. Naprawa była droga, natomiast usterka nie została usunięta. Czy jest możliwość zwrotu poniesionych kosztów przez serwis?
3. Co w przypadku jeżeli okaże się, że usterka była drobna (sprawdzając potencjalne przyczyny stanu rzeczy większość wskazuje na drobne usterki z zasilaniem). Czy w takim przypadku mam prawo żądać zwrotu kosztów za nowy dysk i zainstalowanie na nim systemu?
4. Prosiłem jeszcze salon o zwrot starego dysku. Poinformowano mnie przy jego zwrocie, że sam dysk nie jest uszkodzony i działa poprawnie, ale wymiana dysku była konieczna z uwagi na to, że tamto urządzenie jest nieodpowiednie do reszty podzespołów. Dysk jednak przez wcześniejsze miesiące działał właściwie. Czy nie podchodzi to pod próbę oszustwa?

Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam

Powrót