Rękojmia

• Autor wątku Autor wątku sicalafa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sicalafa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

Jakiś czas temu zwróciłem się do sprzedawcy z prośbą o naprawę telefonu korzystając z prawa rękojmi. Telefon został naprawiony jednak porysowany.
Sprzedawca przyznał, że szkoda nastąpiła podczas dokonywania naprawy, proponuje jednak rekompensatę, moim zdaniem za małą w stosunku do utraty wartości telefonu.
Odmówiłem, kwota została zwiększona zaledwie o 50zł - wg mnie nadal za mało.
Czy ktoś pomoże co w takim przypadku zrobić?

Ma doprowadzic do stanu sprzed naprawy. Nie musisz sie godzic na rekompensate. Jak trzeba to niech wymienia ekran.

Niestety, sklep broni się, że w przedmiotowej sprawie naprawa uszkodzonego elementu jest niemożliwa, a naprawa pociąga za sobą nadmierne trudności i koszty dla sprzedawcy.

Ostatnia edycja:
To nie twoj problem. Popsuli to musza naprawic nawet jak beda stratni.
Skontaktuj sie z rzecznikiem praw konsumenta.

Niestety, Rzecznik przyznał Sprzedającemu rację.
Jedynym słusznym rozwiązaniem jest odszkodowanie a wysokość odszkodowania może ustalić rzeczoznawca, przy czym Sprzedający może zatrudnić swojego rzeczoznawcę i sprawa może trafić do sądu.
Chciałbym polubownie zakończyć sprawę...

Czy jest jakiś artykuł, mówiący o tym, że Sprzedawca ponosi odpowiedzialność, za przekazany mu sprzęt podczas rękojmi?

Zadzwoń jeszcze raz bo widocznie miales pecha i trafiles na jakiegos stażyste który ci naopowiadał bzdur.

Spróbuję jutro.
Może zapomniałem dodać, że naprawa jest niemożliwa.
Autoryzowane serwisy wymieniają telefon tylko na nowy w przypadku uszkodzenia obudowy (sklep to potwierdza ale też sprawdzałem to sam, niezależnie):( .

Powrót