Rękojmia

• Autor wątku Autor wątku jula2112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jula2112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, mam pytanie odnośnie zwracania towaru z tytułu rękojmi
Zakupiłam telefon 2 sierpnia br od początku trochę sie zacinał niestety to zignorowałam
Nastepnie 30 września telefon wyłączył sie i pozostawał w fazie uruchamiania ale dalej nie szedł
Wysłałam na gwarancje, rękojmia
Sprzedający stwierdził, że wszystko jest okey i odsyła i nie zwróci mi pieniędzy, przywrócono ustawienia fabryczne i był w jakims serwisie gdzie go niby sprawdzali, zero potwierdzenia
Odebrałam telefon, kolejnego dnia niestety sam się wyłączył zgałaszam sprzedajacemu lecz totalnie to olał
6 listopada telefon znow był niezdatny do użycia, wczesniej się zacinał ale jako tako dało sie uzywać, w tamtym dniu nie mogłam używać podstawowych funkcji typu dzwonienie czy pisanie po prostu wyrzucało wszystkie aplikacje
Znów wysłany, dzis decyzja, że oni wymienili płyte główną czyli jednak cos od poczatku było nie tak jak wspominałam od 30 września bo symptomy były cały czas w zasadzie takie same tylko coraz bardziej sie nasilały.
Nie dostane zwrotu, bo według sprzedającego za pierwszym razem nie była zasadna, a nie była zasadna bo oni jej nie uznali.
Zamawiany z portalu na a
Dzis nawet jeden Pan stwierdził, że dopiero za 3 razem mogę żądać zwrotu pieniędzy jak poprosiłam o paragraf na to to zmienił jednak zdanie, że już za drugim.
Rozumiem wszystko ale 3 miesiące mam ten telefon a ponad miesiąc przeleżał na naprawach, w tym czasie musiałam wynajmować telefon.
Proszę o poradę, co mogę zrobić

Hej,
Wiesz co ja się już pogubiłam bo ja zgłaszam rękojmię a sprzedający odpisuję mi że gwarancja siedzę cały dzień w tych paragrafach i już po prostu nie wiem
Ja wyraźnie zaznaczałam że z tytułu rękojmi ze względu na wadę ukryta na co sprzedający odpisuję o gwarancji, pojawia się również sformułowanie reklamacja
Nie znam się na tym, niestety pierwszy raz mam taki problem

Ostatnia edycja:
Przez ichniejsza stronę za pierwszym razem zaznaczał.punkt rękojmia za drugim pisalam przez allegro również że z tytułu rękojmi
Sprawdzam parokrotnie napisane z tytułu rękojmi, ponieważ sprzedający olewał poprzednie wiadomości . Również wysyłałam filmiki i zdjęcia z tym co się dzieje z telefonem
Odkąd telefon został wysłany cały czas nie miał informacji co się z nim dzieje tylko prośby o cierpliwość a nagle że naprawiony wymieniona płyta główna

Ostatnia edycja:
jula2112 napisał:
Nie dostane zwrotu, bo według sprzedającego za pierwszym razem nie była zasadna, a nie była zasadna bo oni jej nie uznali
Ok, to jednak za drugim razem wymienili płytę, więc teraz możesz złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy, bądź obniżeniu ceny.
Kodeks cywilny
Przepis prawny:
Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć
oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy
, chyba że sprzedawca
niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz
wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania,
jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę
albo
sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub
usunięcia wady.

Oki dzięki za info masz jakiś może wzór co tam napisać co umieścić jak to ująć.
Sprzedający należy do typu wymigujacych się od rozmów, od czytania tego co pisze głównie prosi o cierpliwość z której mi już brakuje

Powrót