Rekompensata - rejs po Balearach

• Autor wątku Autor wątku Snajps
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Snajps

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
W tym roku byłem ze znajomymi na komercyjnym rejsie po Balearach ze skipperem. Rejs miał się rozpocząć na wyspie Majorka z portu w mieście Palma de Mallorca o godzinie 12.00. Wiedzieliśmy, że jacht płynie po nas z portu w Nicei. O 14.00 zadzwoniliśmy do armatora (ze skipperem nie było możliwości się porozumieć, ponieważ nie miał zasięgu na pełnym morzu), że dwie godziny czekamy, a nadal nie mamy informacji gdzie jest jacht i o której się zaokrętujemy. Armator powiedział, że jacht powinien być ok godziny 18.00. Wiadomo jak to na morzu poślizgi się zdarzają. O godzinie 19.00 wykonaliśmy kolejny telefon do armatora, który przekazał nam informację, że do godziny 24.00 jacht powinien być na miejscu. Ze wszystkimi bagażami praktycznie od godziny 12.00 cały czas czekaliśmy w pobliskim parku przy porcie. O 24.00 wykonałem kolejny telefon do armatora który z przykrością stwierdził, że skipper płynie w sztormie i dlatego takie opóźnienie. Zapewnił nas o zwrocie kosztów za utracony jeden dzień żeglugi, a także poinformował, że jacht będzie ok 8.00 na miejscu. Nockę spędziliśmy w pobliskim parku i nie było tak ciepło jak mogło się wydawać. O godzinie 5.00 udało mi się dodzwonić do skippera który dał nam dwie opcje do wyboru albo czekamy w Palmie de Mallorca i on przypłynie ok 16.00:mad: albo jedziemy taksówka do Port de Soller i zaokrętujemy się ok godziny 10.00. Wybraliśmy opcję drugą udając się do Port de Soller za 60E. Po powrocie skontaktowałem się z armatorem, który na początku wymiany smsów i telefonów zapewniał, że koszty zostaną zwrócone. Po przesłaniu mu skanów umowy oraz warunków uczestnictwa otrzymałem takiego e-maila:

Dziękuję za przesłanie skanów umów.
W myśl umowy zawartej pomiędzy Państwem a .... , nie przysługuje Państwu
rekompensata pieniężna za opóźnione przybycie jachtu spowodowane trudnymi warunkami atmosferycznymi w trakcie przeprowadzania jachtu do portu rozpoczęcia rejsu.
W ramach zadość uczynienia oferujemy Państwu dziesięcio procentowy rabat na rejs w dowolnym terminie uzgodnionym z ...

Dodam, że w zawartej umowie jest tylko następująca informacja:

Organizator nie ponosi odpowiedzialności za nie zrealizowanie warunków umowy w przypadku działań wojennych, decyzji władz państwowych, wypadków losowych, kataklizmów, siły wyższej, zamknięcia szlaków żeglugowych, zmian przepisów na co Organizator przy pełnej staranności nie ma wpływu.

Sprawdzałem pogodę w tym terminie i faktycznie był sztorm na morzu - oczywiście tylko na pewnym odcinku. Mimo to w dzisiejszych czasach mamy taką technikę i zasady żeglugi tym bardziej dla tak doświadczonych żeglarzy, że z wyprzedzeniem wiemy jakie warunki pogodowe będą na morzu i oni też o tym wiedzieli, ale pewnie wystąpiły inne problemy z ich winy za które my ponieśliśmy koszt i starty moralne. Umowa obejmowała 7 dniowy rejs z którego 1 dzień straciliśmy, a więc warunki umowy nie zostały spełnione.

Co w takim przypadku powinniśmy zrobić aby otrzymać rekompensatę minimum 1000zl czyli zwrot kosztów za jeden dzień żeglugi oraz koszt taksówki. Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem:cool:

brak odpowiedzi świadczy o tym, że ciężko będzie uzyskać rekompensatę?:rolleyes:

Powrót