Rekompensata za warunki szczególne (nie zaliczenie kilku lat pracy)- jak pozwać ZUS?

• Autor wątku Autor wątku rafmik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafmik

Stały bywalec
Odpowiedzi
894
Dzień dobry,

Mój ojciec w tym miesiącu przeszedł na emeryturę. Przy składaniu wniosku o emeryturę dodatkowo złożył wniosek o wyliczenie rekompensaty za pracę w warunkach szczególnych.
Niestety ZUS odrzucił wniosek o naliczenie rekompensaty, z tego względu, że wg ZUS mój ojciec nie ma minimum 15 lat pracy w warunkach szczególnych (co jest nie prawdą, ZUS ma dokumenty, tylko ich nie zaliczył).

Fakty:
- Ojciec przeszedł na emeryturę po osiągnięciu wieku emerytalnego (w wieku 65 lat)
- ma ponad 25 lat składkowych
- ma wg Naszych wyliczeń 15 lat i 8 miesięcy pracy w warunkach szczególnych (na morzu, jako marynarz).
ZUS uznał z tego 13 lat, 4 miesiące i 17 dni - czyli tylko pracę w Polskiej Żegludze Morskiej.
Całej reszty nie zaliczyli, mimo że świadectwa pracy z tego okresu mają zaznaczone "praca w warunkach szczególnych". Była to praca w Agencji Morskiej oraz u jednego prywatnego pośrednika - całość miała miejsce na przełomie lat 80/90 i do połowy lat 90.
W tym czasie (do połowy 1991) mój ojciec był na urlopie bezpłatnym w PŻM.

Czy jest szansa się odwołać do Sądu od tej decyzji ZUS? Chodzi o zaliczenie ponad 15 lat pracy w warunkach szczególnych.

Powrót