Rekrutacja do przedszkola

• Autor wątku Autor wątku sylus_25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylus_25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
zapisałam 3 letniego synka do przedszkola publicznego. 17 kwietnia została wywieszona lista osób zakwalifikowanych, na której widnieje mój synek. Pani dyrektor nakazała podpisać oświadczenie o tym że dziecko będzie od września uczęszczać do przedszkola. Czy takie oświadczenia są zobowiązujące? Jak to wygląda, bo szczerze mówiąc nie wiem jaką będę miała sytuację we wrześniu, tzn,czy obecny pracodawca przedłuży mi umowę, jeżeli nie to prawdopodobnie nie dam synka do przedszkola. Jak wygląda to w praktyce? Czy przedszkole może nałożyć mi jaką karę jak zrezygnuję przed wrześniem z przedszkola mimo podpisanego oświadczenia ?
Czy w przedszkolu publicznym można dziecko odbierać wcześniej niż deklarowało się w oświadczeniu że nim, 9 godzin ?

Proszę o odp.

Pozdrawiam

Jeśli dziecko pójdzie od września do przedszkola, to dopiero we wrześniu podpiszesz z przedszkolem umowę. Jeśli po podpisaniu umowy nie będziesz chciała posyłać dziecka do przedszkola, to masz miesięczny okres wypowiedzenia. Jeśli teraz podpiszesz oświadczenie, to w razie, gdyby dziecko nie poszło do przedszkola, to po prostu powiadomisz dyrektorkę o tym, a ona wrzuci na to miejsce kolejne dziecko z listy. Żadne kary Ci nie grożą.
Dziecko możesz odbierać wcześniej niż deklarowałaś, ale nie można później. Ale i tak będziesz musiała zapłacić za godziny, które zadeklarowałaś. We wrześniu, podczas podpisywania umowy z przedszkolem i tak jeszcze raz będziesz musiała zadeklarować godziny, które będą wpisane w umowę.
Ze swojej strony mogę Ci tylko poradzić, że nawet jak nie będziesz pracować, to warto dziecko zapisać na 5 godzin bezpłatnych. Dziecko będzie przebywać wśród dzieci, uczyć się zasad, bawić, socjalizować itd. Przedszkole jest fajne:)

Dzięki za wyjaśnienie. Też tak myślę,że przedszkole dużo uczy . Jednakże mam obawy raczej z niewiedzy jak wygląda dzień przedszkolaka, czy ktoś mu pomoże przy jedzeniu, ubieraniu czy siusiu. Synek jeszcze nie mówi zdaniami i trzeba się domyśleć o co mu chodzi. Poza tym boje sie pierwszych dni kiedy będzie płakał jak go zostawię.

Spokojnie, o to się nie martw. Są tam wykwalifikowane przedszkolanki z duzym doświadczeniem. Pomagają również salowe. Przedszkolanki doskonale wiedzą,że dzieci nie są jeszcze w pelni samodzielnie. I wiedzą jak postępować z takimi dzieciaczkami.

Powrót