D
deem
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 208
Bardzo proszę o wyjaśnienie następującej kwestii: w art. art 20b pkt 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2013 roku o zmianie ustawy o systemie oswiaty oraz niektórych innych ustaw jest zapis "Samotne wychowywanie dziecka - oznacza to wychowywanie dziecka przez pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostajacą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzoną, chyba że osoba taka wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem". Proszę o wyjaśnienie tego zapisu.
Jeśli w wyroku sądu mam zapis "wykonywanie władzy rodzicielskiej na małoletnim (...) powierza się obojgu rodzicom, ustalając, że miejscem pobytu dziecka będzie miejsce zamieszkania matki", były mąż ma nową rodzinę, płaci alimenty, ale dziecko mieszka od rozwodu tylko ze mną - to wg zapisu w. powołanego art. jestem samotnym rodzicem?
Dziękuję.
Jeśli w wyroku sądu mam zapis "wykonywanie władzy rodzicielskiej na małoletnim (...) powierza się obojgu rodzicom, ustalając, że miejscem pobytu dziecka będzie miejsce zamieszkania matki", były mąż ma nową rodzinę, płaci alimenty, ale dziecko mieszka od rozwodu tylko ze mną - to wg zapisu w. powołanego art. jestem samotnym rodzicem?
Dziękuję.