rekrutacja do szkoły - samotne wychowywanie dziecka w rodzinie

• Autor wątku Autor wątku deem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deem

Użytkownik
Odpowiedzi
208
Bardzo proszę o wyjaśnienie następującej kwestii: w art. art 20b pkt 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2013 roku o zmianie ustawy o systemie oswiaty oraz niektórych innych ustaw jest zapis "Samotne wychowywanie dziecka - oznacza to wychowywanie dziecka przez pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostajacą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzoną, chyba że osoba taka wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem". Proszę o wyjaśnienie tego zapisu.
Jeśli w wyroku sądu mam zapis "wykonywanie władzy rodzicielskiej na małoletnim (...) powierza się obojgu rodzicom, ustalając, że miejscem pobytu dziecka będzie miejsce zamieszkania matki", były mąż ma nową rodzinę, płaci alimenty, ale dziecko mieszka od rozwodu tylko ze mną - to wg zapisu w. powołanego art. jestem samotnym rodzicem?
Dziękuję.

Czy może ktoś potwierdzić tę informację?
Dla US jestem a dla tutaj nie?
Znalazłam taką definicję
Interpelacja nr 18929 - tekst odpowiedzi
".... Definicja osoby samotnie wychowującej dziecko jednoznacznie stanowi, że dana osoba jest osobą samotnie wychowująca dziecko, jeżeli jest stanu wolnego, ale jednocześnie nie wychowuje dziecka wspólnie z drugim rodzicem tego dziecka...."

ale władza jest powierzona dwójce rodziców i każde je wychowuje ak wynika z wyroku zakłądam że rozwodowego

Ponawiam więc pytanie, dlaczego dla US jestem samotny rodzic a tutaj nie. Sprawa chyba nie jest taka prosta, skoro nawet w szkole mi nie odpowiedzieli. Ciężar wychowania mimo wszystko spada na mnie.
Mimo wszystko, proszę, żeby ktoś to jeszcze potwierdził.

Jeszcze taki zapis "Tę ostatnią definicję warszawski ratusz przypomniał w tym roku na swojej stronie, bo było mnóstwo pytań o samotne rodzicielstwo. I dodał od siebie: "Sytuacja, gdy rodzice wspólnie wychowują dziecko (razem zamieszkują i wychowują), wyklucza możliwość uznania którejkolwiek z tych osób za osobę samotnie wychowującą dziecko".

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,76842,13650684...by_zdobyc_punkty_i_zapisac.html#ixzz32Bdirrvk "

Ostatnia edycja:
Podstawowe pytanie czy wychowujesz to dziecko razem z jego ojcem czy też jego rola kończy się na płaceniu alimentów?

W moim odczuciu sama, ponieważ ich kontakty są sporadyczne. Nie ma spotkań regularnych, ex ma nową rodzinę.

Mniej więcej jak często spotyka się z dzieckiem?? Jak często z nim rozmawia i czy zdarza mu sie je odebrać z przedszkola/szkoły czy zaprowadzić do tych placówek / do lekarza itp.?

2zona napisał:
Mniej więcej jak często spotyka się z dzieckiem?? Jak często z nim rozmawia i czy zdarza mu sie je odebrać z przedszkola/szkoły czy zaprowadzić do tych placówek / do lekarza itp.?

Trzy, cztery razy w roku. Syn jest nastolatkiem, wiec sam chodzi do szkoly. Do lekarza zdarzylo sie raz w ciagu 2 lat - wszystko na moja prosbe, bo nie mialam czasu. W ostatnie wakacje razem nigdzie nie byli. Na wywiadowce byl 2 razy przez 9 lat szkoly. Rozmawia przez tel nie wiem jak czesto, ale raczej ja musze prosic o to, zeby porozmawiali.

W mojej ocenie jesteś samodzielnie wychowującą matką. Ustawa o systemie oświaty po części opiera się na ustawie o świadczeniach rodzinnych. Samotna tak do końca nie jesteś bo jednak dziecko ojca ma.

ps. nie można mylić definicji zamieszkiwanie a wychowanie to są dwa różne pojęcia.
Nie trzeba razem mieszkać aby wspólnie wychowywać dziecko.

Ostatnia edycja:
Dziekuje. Jutro jeszcze mam miec odpowiedz ze szkoly.

ingerencja we władzę może coś zmienić natomiast nawet przy ograniczonej najprawdopodobniej sąd pozostawi prawo współdecydowania o istotnych sprawach życia dziecka, np. wybór szkoły

Mam pytanie a jeśli w wyroku rozwodowym jest zapis że wykonywanie władzy rodzicielskiej powierza się powódce ograniczając tę władzę pozwanemu, do możliwości dowiadywania się o stanie zdrowia, postępach w nauce małoletniej... i jeśli pozwany dawno się wymeldował, nie mieszka z nami, przebywa od kilku lat w zakładzie karnym, to czy ja posiadam status samotnej matki? Czy przepisując dziecko do innej szkoły mogę złożyć oświadczenie iż samotnie wychowuję dziecko?

Samotna to taka gdy ojciec dziecka jest nn lub nie żyje. Ewentualnie jest całkowicie pozbawiony władzy rodzicielskiej czyli pani nie spełnia tych wymogów .

Mam pytanie co do tej rekrutacji.
Jestem po rozwodzie, wychowuje dwóch synów z którymi ich ojciec kontakt utrzymuje bardzo sporadycznie, nie odwiedza, nie płaci alimentów mimo wyroku sądu.
Chcę starszego syna zgłosić do naboru do szkoły ponadpodstawowej i pytanie moje jest takie:
Czy jeśli jestem po rozwodzie, a mieszkam z nowym partnerem i dziećmi, jestem według prawa osobą samotnie wychowującą? Dodam, że w ubezpieczeniu jesteśmy z partnerem zgłoszeni jako partnerzy życiowi.

jusko napisał:
Czy jeśli jestem po rozwodzie, a mieszkam z nowym partnerem i dziećmi, jestem według prawa osobą samotnie wychowującą?
Tak.
Przepis prawny:
art. 4 ustawy prawo oświatowe (fragment)
Ilekroć w dalszych przepisach jest mowa bez bliższego określenia o:
43) samotnym wychowywaniu dziecka - należy przez to rozumieć wychowywanie dziecka przez pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że osoba taka wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem;

Powrót