Ech, no to po kolei...
bogutek napisał:
Moje zapytanie nie dotyczyło wypełnienia formularza zgłoszeniowego jako takiego lecz formularza w przedstawionej formie. Piszesz coś o wypisywaniu dyplomu i indeksu - do wypisania którego z nich potrzebna jest informacja o nazwisku panieńskim matki, imionach rodziców
Nie wiem, jak jest teraz, w ciągu moich pięciu lat studiowania zaszło tyle zmian, że już nie jestem na bieżąco, ale do indeksu wpisywało się imię ojca. To na pewno. Nazwisko panieńskie matki jest potrzebne dla weryfikacji, w końcu może być kilku Janów Kowalskich, co mają ojca Józefa i matkę Marię.
,stanie cywilnym, województwie urodzenia,
Do statystyk, które są kierowane do Ministerstwa, w końcu uczelnia dostaje jakąś subwencję.
serii i numerze dowodu osobistego, numerze PESEL, organie wydającym dowód a także dacie jego wydania ?
Przecież do zawarcia jakiejkolwiek umowy jest potrzebny dowód osobisty, a te dane są... z dowodu osobistego? A poza tym studia podyplomowe są płatne (i to nie są małe kwoty), więc tym bardziej jest to potrzebne. W banku też powiesz, że nie podasz swojego dowodu ani PESELu? Przy podpisywaniu umowy na telefon na abonament też nie?
Wg mnie to nadużycie placówki oświatowej.
Co do kserowania dowodu osobistego - nie polecam.
A dlaczego nie polecasz? Ja jak szłam na studia, kserowałam dowód i poświadczałam zgodność z oryginałem w urzędzie gminy (tego wymagała uczelnia), a kopię świadectwa maturalnego poświadczałam u notariusza.
To nie jest żadne nadużycie ani zbieranie "wrażliwych danych", bo tak jak pisała reszta - w pracy też pewnych rzeczy wymagają i musisz je podać. Niektórzy ludzie to popadają w paranoję, jeśli chodzi o dane osobowe, do tego stopnia, że nawet przy zamówieniu internetowym, gdy prosiłam o adres, to zdarzali się delikwenci, co mówili, że nie podadzą, bo ochrona danych osobowych...
Możesz nie podać tych danych, ale trzeba się liczyć z pewnymi konsekwencjami. A co do samego PESELu, to w nim nie są zawarte takie dane jak adres zamieszkania. A jakbyś przestał płacić za studia, to ciekawe gdzie mieliby wysłać wezwanie do zapłaty na podstawie samego PESELu?