Rekrutacja na studia.

• Autor wątku Autor wątku patrycja5520
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrycja5520

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam,
zarejestrowałam się na stronie Uniwersytetu Pedagogicznego na kierunek "Administracja" (studia stacjonarne pierwszego stopnia). Opłata rekrutacyjna wynosi 85 zł za kierunek.
11.07.2017 r. Uniwersytet podał listę przyjętych na ten kierunek wraz z liczbą punktów jakie uzyskali. Nie zostałam przyjęta. Problem polega na tym, że miałam większą ilość punktów od osoby która dostała się na ten kierunek.
Napisałam maila do komisji rekrutacyjnej UP, dlaczego osoba która uzyskała mniejszą liczbę punktów ode mnie dostała się a ja nie. Wiadomość została odebrana, lecz do dziś nie otrzymałam odpowiedzi.
Mogę odwołać się od ich decyzji? Mogę zażądać o zwrot opłaty rekrutacyjnej?
Pozdrawiam.

Oczywiście możesz się odwołać od decyzji, ale nie w sposób mailowy.
Po zakończonej rekrutacji zwrot opłaty rekrutacyjnej Ci nie przysługuje.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że osoba z mniejszą ilością punktów została przyjęta? Widziałaś listy rankingowe? Są one ustawowo jawne.

Tak, widziałam. Na liście osób przyjętych na studia jest nr kandydata, a obok jego wynik.

W takim razie otrzymasz (lub już otrzymałaś) decyzję administracyjną o nieprzyjęciu na studia. Powinnaś znaleźć w niej powód nieprzyjęcia. Będziesz się od tej decyzji mogła odwołać. Tylko sprawdź wcześniej dokładnie zasady rekrutacji, żeby się nie wygłupić.

Powrót