relkamacja zapłaconej paczki pocztowej

• Autor wątku Autor wątku allbe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

allbe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, zamówiłem w sklepie internetowym procesor.13 sierpnia dostałem info o wysłaniu.Dziś jest 30 sierpnia.Po dwóch tygodniach oczekiwania zgłaszam sprawę do nadawcy.Ustaliliśmy,że nadawca(sklep) ją zareklamuje - ok, bo z tego co wiem właśnie nadawca ma ''pierwszeństwo'' do reklamacji niedostarczonej paczki.Nie miałem pewności, że paczka na pewno została wysłana - przysłali mi na maila potwierdzenie nadania, na którym dane i data się zgadzają.Za wysyłkę 0,05 kg ekonomicznej paczki zapłaciłem 12 zł:what:.Pytałem dalej- co będzie jeśli sprawa się nie wyjaśni, tj. paczka sie nie odnajdzie,a poczta przyjmie reklamację?Odpowiedzieli, że zwrócą mi 71,50zł... :?: .Dlaczego akurat tylko taka kwota jest zwracana?(ze 120 złotych jakie zapłaciłem przed wysłaniem za procesor wraz z wysyłką).
pozdrawiam

Przypuszczam, ze tyle płaci poczta w formie odszkodowania za zaginięcie przesyłki.

No tak, ale umowa kupna - sprzedaży była między mną,a tym sklepem.Nie nadawca(sklep) powinien się martwic,aby po ewentualnej stracie towaru oddac mi należnośc?Przypominam - ZAPŁACONĄ należnosc (:x ostatni raz zapłaciłem przed wysłaniem).

I jeszcze jedno pytanie..ponieważ umowa była 'na odległośc' to w mojej sytuacji przysługują mi jakies prawa?Bo jeśli nie dostałem przesyłki to nie mogę np, odstąpic od umowy bez podawania przyczyn,prawda?pozdrawiam i dzieki za odpowiedź

Czy sklep dal do wyboru sposob wysylki?
Konkretnie chodzi mi o mozliwosc jej ubezpieczenia?

tak,był wybór sposobu wysyłki i formy płatności:
ja wybrałem tę za 12zł.Wspomnę, że w rozmowie przedstawionej w pierwszym moim poście powiedziano mi, że przesyłka nie była ubezpieczona...

oto link z opcjami dostawy towaru (ze sklepu, z którego usług korzystałem):
http://4speed.pl/article.php?title=dostawa_towaru

...ale jak widac nie ma mowy o możliwości ubezpieczenia.

Powrót