Remanent likwidacyjny - proszę o sugestie!!

• Autor wątku Autor wątku marcinbran
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinbran

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Najkrócej jak mogłem:). Zakupiłem w trakcie prowadzenia działalności gospodarczej pewien towar na firmę, notabene były to towar sprowadzone z Chin za kwotę ok. 2000zł. Zapłaciłem oczywiście od tego podatek VAT. Nadpłacony podatek odliczyłem sobie wykonując strony internetowe i wystawiając na te usługi faktury. Zamierzam jednak zamknąć w tym miesiącu moją działalność i z tego co się orientuję w remanencie likwidacyjnym musze uwzględnić towar, który mam w posiadaniu na firmę. Towar, który mam wart jest może 20% tego co za niego zapłaciłem, spora część jest już zupełnie nieużyteczna. Co zrobić, żeby nie zapłacić tych ponad czterystu zł podatku. Czy jeśli teraz sprzedam ten towar za powiedzmy 200zł to zapłacę tylko nieco ponad czterdzieści zł podatku? Z góry dziękuję za odpowiedź.

dotyczy remanentu likwidacyjnego

W czasie prowadzenia działalności gospodarczej zdarza się, że dany towar ulega zniszczeniu lub wychodzi z "mody". Ja zawsze sporządzałem protokół likwidacyjny lub protokół przeceny. Protokołem likwidacyjnym zmniejszałem stan magazynowy, a protokół przeceny służył do zmiany cenowej (ale nie ilościowej). Można to zrobić i teraz przy kończeniu działalności gospodarczej. Protokół taki musi oczywiście być podpisany. Gdy są zatrudnieni pracownicy można którego z nich wciągnąć do komisji, podobnie jak to się robi przy sporządzaniu remanentów. Ja nigdy przy kontroli skarbowej nie miałem z tym żadnego kłopotu. Przy protokóle likwidacyjnym zawsze pisałem co zrobiłem np ze zniszczonym towarem - oddałem na złom (dołączyć można dowód złomowania), wyrzuciłem na śmietnik itd, itp.

Powrót