remanent początkowy

• Autor wątku Autor wątku gosc11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosc11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich serdecznie,
Od razu przedstawię sytuację i pytanie które kieruję do specjalistów tego forum. Prowadzę DG od niemal roku, była to do tej pory jedynie działalność usługowa o dość nieskomplikowanej księgowości z którą radziłem sobie sam, natomiast teraz mam zamiar rozszerzyć działalność o sklep internetowy gdzie w grę wchodzić będą towary a z tym nie miałem wcześniej do czynienia. Kilka dni temu zakupiłem część towaru do sprzedaży, pozostałą część zakupie w przyszłym tygodniu. Sklep internetowy ruszy prawdopodobnie w połowie września. W tym momencie pojawia się pytanie jak i kiedy zrobić remanent początkowy? Tzn natknąłem się na tym forum na sytuację że działalność miała rozpocząć się np za dwa tygodnie a towar został kupiony dzisiaj to remanent robi się w dniu rozpoczęcia z towaru wcześniej kupionego. Jak mam rozwiązać to w mojej sytuacji jeśli jest to kontynuacja działalności? Dodatkowo zapytam jeszcze jak ujmuje się to w KPiR (tzn. czy tylko zrobić spis z natury, czy spis z natury i uwzględnić w kosztach jako zakupy towaru) ? Proszę o wyrozumiałość jeśli coś nie trzyma się kupy, zastanawiam się nad zatrudnieniem księgowego ale być może nie jest to takie skomplikowane na jakie wygląda i przynajmniej na razie dam sobie sam radę. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Remanent początkowy robi się tylko rozpoczynając działalność, więc ciebie to nie dotyczy. Normalnie księgujesz w KPIR faktury zakupu i nic więcej nie musisz robić.

Dzięki wielkie za odpowiedź. Pozdrawiam

Powrót