Rencista PUP prawa itp

• Autor wątku Autor wątku dj_zuczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dj_zuczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam jak to jest w końcu z tym PUP jeśli mam rentę z tytułu niezdolności do pracy i jestem w urzędzie pracy zarejestrowany jako poszukujący pracy, bo w moim urzędzie powiedziano mi że nie mogę iść na staż i że nie mogą mnie na żadne szkolenie ni nic wysłać a z tego co czytałem na internecie gdzieś i nie wiem ile w tym prawdy to jeśli mam rentę ale nie pozostaje w zatrudnieniu to mogę mieć staż, szkolenia itp

jak to wkońcu jest ? bo przyznam szczerze że za te 800zł z groszami ciężko się utrzymać bez pomocy rodziny która i tak ma mało pieniędzy

i pytanie jak mogę się starać o jakieś ewentualne dofinansowanie bez zwrotne pieniądze na otwarcie własnej działalności

dj_zuczek napisał:
czytałem na internecie gdzieś i nie wiem ile w tym prawdy to jeśli mam rentę ale nie pozostaje w zatrudnieniu to mogę mieć staż, szkolenia itp
Jedynie z funduszy PFRON-u. I pod warunkiem, że lekarz medycyny pracy orzeknie zdolność do podjęcia stażu/szkolenia.
dj_zuczek napisał:
jak mogę się starać o jakieś ewentualne dofinansowanie bez zwrotne pieniądze na otwarcie własnej działalności
Trzeba pytać w swoim PUP, ale też PUP musi mieć na ten cel fundusze z PFRON-u.

W PUP powiedzieli że mają tylko środki dla bezrobotnych a czytałem że są też jakieś sposoby na dofinansowanie na własną działalność jak się ma status poszukujący pracę i nie pozostaje się w zatrudnieniu

dj_zuczek napisał:
W PUP powiedzieli że mają tylko środki dla bezrobotnych a czytałem że są też jakieś sposoby na dofinansowanie na własną działalność jak się ma status poszukujący pracę i nie pozostaje się w zatrudnieniu
Czyli środków tych nie może przeznaczyć na Pana aktywizację.
Jak już wyżej pisałam, PUP musiałby na ten cel pozyskać fundusze z PFRON-u.

A jak udowodnić w PUP że mogą uzyskać środki na staż dla mnie ? Bo sądzą że rencista nie może być na stażu

dj_zuczek napisał:
A jak udowodnić w PUP że mogą uzyskać środki na staż dla mnie ? Bo sądzą że rencista nie może być na stażu
Proszę zawnioskować na piśmie o pozyskanie przez PUP takich środków w przyszłorocznym planie finansowym PUP. Wystąpienie o fundusze z PFRON-u musi być poparte analizą aktualnego rynku pracy, zatem zainteresowanie pojedynczej osoby może nie wystarczyć.
PUP występując o fundusze z PFRON nie może mieć "zaplecza" wyłącznie w jednej osobie.

Okej dziękuję a pomoże mi ktoś jak to jest z uzyskaniem bezzwrotnego dofinansowania na otwarcie własnej działalności przez niepełnosprawnego rencisję ?

Powrót