renta alimentacyjna a komornik

• Autor wątku Autor wątku yanosik2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yanosik2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam zasądzoną rentę alimentacyjną. Rozwód bez orzekania o winie po 4 latach. Zgodziłem się przed Sądem dobrowolnie płacić pewna kwote na była żonę z tytuły zaciągniętych kredytów. Była żona zaciągnęła kredyt na naszą wspólną działalność jeszcze przed ślubem. Dzieci nie mieliśmy. Juz w trakcie małżeństwa i rozwodu chorowałem na niewydolność serca. Wspólny interes nie wypalił. Z powodu choroby nie mogę pracować na pełen etat. ZUS odmówił mi renty, ze względu na brak lat wymaganych. Zgodziłem się dobrowolnie spłacać część kredytu, chociasz nie był na mnie. W spłacie rat dla byłej żony pomagała mi rodzina. Złożyłem do Sądu wniosek o cofnięcie obowiązku alimentacyjnego, ale odrzucono mój wniosek ze względu na brak "zmiany stosunków". W tej chwili komornik zabiera mi 60 % mojej pensji (pracuję na 1/4 etatu). Nie mogę mieć żadnych dodatków, żadnej premii, itp, bo komornik wszystko zabiera. A była żona zarabia na siebie samą sumę 4-krotnie przewyższającą moją. Czy nie ma sposobu na cofnięcie tej mojej niefortunnej decyzji o zgodzie na płacenie jej renty alimentacyjnej?

nikt nie pomoże?

Aby zmienił się obowiązek alimentacyjny musisz wykazać co się zmieniło. Np straciłeś pracę itp albo kredyt został już splacony.

Powrót