Renta dla mamy dziecka niepełnosprawnego

• Autor wątku Autor wątku mona74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mona74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Jestem mamą dziecka niepełnosprawnego chorego na autyzm,ja choruję na cukrzycę typu drugiego ,mam 35 lat .Obecnie pobieram zasiłki na dziecko ,nie mogę pracować ,żyjemy bardzo skromnie i bardzo boję się przyszłości stąd moje pytania;
1)czy w obecnej sytuacji mogę się starać o jakieś świadczenia ze względu na cukrzyce.
2)czy jak dziecku będzie pełnoletnie to otrzyma rentę.:(

1. Jeżeli mówimy o rencie - nie podała Pani żadnych informacji o swoim stażu pracy i ciągłości ubezpieczenia.
2. Może starać się o rentę socjalną - oczywiście rozpatrujemy obecny stan prawny, trudno wyrokować jakie przepisy będą obowiązywały w przyszłości.

Witam ponownie.
około pięciu lat pracy ,dwa lata zasiłku dla bezrobotnych,dziewięć miesięcy macierzyńskiego,trzy lata zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku,i od marca 2007 do chwili obecnej ubezpieczona przez opiekę społeczną.
Z góry dziękuje za odpowiedz.

witam.
mam 54 lata i od 32 lat opiekuje się córką niepełnosprawną, jest upośledzona w stopniu umiarkowanym. od 12 lat córka pobiera rentę socjalną. ja jestem ubezpieczona w KRUS-ie. czy mogłabym się ubiegać o wcześniejszą emeryturę? bardzo proszę o odpowiedź

Powrót