Renta i nauka

• Autor wątku Autor wątku forestzmc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

forestzmc

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Witam.Aktualnie mam 24lat i niedługo kończę rok nauki, renta przysługuje do 25lat lub ukończenia nauki. Czy jak od września zacznę drugi kierunek i będzie on trwał dwa lata czyli szkołę skończę w wieku 26lat to do tego czasu będzie mi renta przysługiwać czy tylko do ukończenia tej pierwszej szkoły czyli 25lat?

Renta będzie przysługiwać do ukończenia 25 roku życia.

z tego co ja czytałem to renta przysługuje do zakończenia nauki. To jak to w końcu jest?

Jeżeli osiągnąłeś 25 rok życia, będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty rodzinnej przedłuża się do zakończenia tego roku studiów.

aktualnie mam 24lata, we wrześniu zaczynam drugi kierunek studium, w marcu 2011 skończę 25lat czyli renta będzie do zakończenia nauki. Ale zakończenia nauki w 2011 w czerwcu czyli aktualnego kierunku? czy też do zakończenia tego kierunku drugiego co zacznę od września będzie przysługiwać renta?

w marcu 2011 skończę 25lat czyli renta będzie do zakończenia nauki. Ale zakończenia nauki w 2011 w czerwcu czyli aktualnego kierunku?
Dokładnie tak.

A dlaczego nie będzie obejmować też tego drugiego kierunku? bo przecież zacząłem go przed ukończeniem 25lat. Zacznę od września 2010, 25 lat będę miał dopiero w marcu 2011. Czyli jak będę już też uczył się na drugim kierunku studium

Drugi kierunek będzie trwał 2 lata, a w ostatnim roku nauki skończysz 26 lat. Nie ważne jest, że zacząłeś przed ukończeniem 25 lat - ważne jest kiedy je kończysz.

czyli jak zacznę drugi kierunek to renta tylko będzie do czerwca 2011?

Tak. Odpowiedzi już udzieliła Morena post 2 i ja post 4,6,8. Pozdrawiam ;-)

Powrót