Renta i praca

• Autor wątku Autor wątku forestzmc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

forestzmc

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Witam. Aktualnie uczę się, dostaję rentę po rodzicach do 25-roku życia. Czyli jeszcze będę dostawał rentę rok czasu. W czasie wakacji mam zamiar pójść do pracy, czy jak pójdę na te dwa miesiące do pracy, to zostanie mi renta cofnięta czy nie? Jak to z tym jest

Znalazłem takie coś że:
Wysokość przy której renta/emerytura można zostać zmniejszona jeśli dochód wyniesie 2321,50 zł
Ale to cenna brutto? Czyli jeśli z rentą będę miał przychód np. 2300zł to wtedy renta nie zostanie zmniejszona?

Ostatnia edycja:
Nie zostanie Ci renta cofnięta. Nadal będziesz ją otrzymywać, ja przez ostatnie dwa lata dorabiałem sobie na umowach-zlecenie i pytałem w ZUS jak to wygląda. Mogłem śmiało dorabiać ponad 2000 brutto. Oczywiście takich sum się nie trzymałem, bo kto płaci żółtodziobowi, który przychodzi w wybrane dni tygodnia do pracy, ale w okresie wakacji (zeszły rok) napylałem bite dwa miesiące. Zarobiłem koło 1700 brutto w jednym i podobnie w drugim miesiącu i rentę również otrzymywałem. Śmiało sobie pracujesz, ew. udaj się do ZUS i dowiedz ile możesz dorabiać.

Od 1 czerwca 2010 r. do 31 sierpnia 2010 r. możesz dorobić do kwoty 2.321,50 zł miesięcznie. Jest to przychód nie powodujący zmniejszenia świadczeń. O podjeciu pracy musisz powiadomić ZUS.

Ale w inne miesiące roku też może dorobić, tylko nei wiem czy te 2000 miesięcznie.

Tak, może dorobić w każdym miesiącu, ale kwoty zmieniają się co trzy m-ce. Obecnie jest to kwota 2.321,50 zł. od września będzie inna - ogłasza prezes GUS.

Powrót