Renta i Praca

• Autor wątku Autor wątku Special
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Special

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Przejdę od razu do rzeczy: Mam 18 lat, przyjmuję rentę po zmarłym ojcu i chciałbym podjąć pracę (2/3 etatu, 6 godzin dziennie) w supermarkecie, jednocześnie się ucząc. Czy w takim wypadku tracę rentę? Coś słyszałem, że można przyjmować jedno świadczenie, czyli, że nie albo renta, albo pensja. Czy będę miał jakieś problemy z urzędem skarbowym?
Czekam na odpowiedzi i dziękuję z góry.

Jak dobrze pamietam tez mozna dorobic sobie do renty tylko nie wiem dokladnie do jakiej kwoty jakies rok temu mozna bylo do 1700 zl ale to sie zmienia musisz sie w Zusie zapytac. Wiem bo sama mam taka sytuacje.

Witaj ze mna jest podobnie, mozesz dorobic na umowe o prace/umowe zlecenie do 70% sredniej krajowej - obecnie to 2080 zl brutto miesiecznie, jesli Twoje zarobki nie przekrocza tej kwoty swiadczenie nie zostaje zmniejszonelub odebrane.

P.S. jesli zawrzesz umowe o dzielo, przychody z jej tytulu nie sa w tej sytuacji uwzgledniane. Polecam strone zusu mozesz rowniez wybrac sie do oddzialu zus, jak radzila moja poprzedniczka, ale nie licz ze dowiesz sie wiele od pani w okienku.

Jeszcze jedno bylbym zapomnial, od nowego roku ma wejsc przepis umozliwiajacy w naszym przypadku nieograniczone zarobki, jednak nie sprawdzilem jeszcze tego, postaram sie to zrobic w najblizszym czasie.

Nie istnieją żadne uregulowania prawne, które zabraniałyby dorabiania przy rencie rodzinnej. Jeżeli zostaną przekroczone graniczne kwoty przychodu, czyli przychody w kwocie wyższej niż określone ustawą dopuszczalne limity to wtedy renta rodzinna może być zawieszona w całości, lub może zostać zmniejszona jej wysokość.
Nie każdy przychód wpływa na zawieszenie lub zmniejszenie renty rodzinnej, ale tylko ten, który został osiągnięty z tytułu wykonywania działalności podlegającej obowiązkowi ubezpieczenia społecznego.
Uczniowie szkół ponadgimnazjalnych i studenci w wieku do 26 lat są zwolnieni z obowiązku opłacania składek od umów agencyjnych, zlecenia lub innych umów o świadczenie usług, do których zgodnie z przepisami kodeksu cywilnego stosuje się przepisy dotyczące zlecenia.

Nie każdy przychód wpływa na zawieszenie lub zmniejszenie renty rodzinnej, ale tylko ten, który został osiągnięty z tytułu wykonywania działalności podlegającej obowiązkowi ubezpieczenia społecznego.
Uczniowie szkół ponadgimnazjalnych i studenci w wieku do 26 lat są zwolnieni z obowiązku opłacania składek od umów agencyjnych, zlecenia lub innych umów o świadczenie usług, do których zgodnie z przepisami kodeksu cywilnego stosuje się przepisy dotyczące zlecenia.

Mam posbe nie znam sie az tak na jezyku prawnym moze Pan moderator to tak wyjasnic troszke prosciej.
Z gory dziekuje :)

I jeszcze jedna rzecz od wrzesnia bede zatrudniona na umowe o prace w Urzedzie Skarbowym czego sie moge spodziewac od strony Zusu??

Z gory dziekuje :)

[cytat="brigida":9ncshll2]I jeszcze jedna rzecz od wrzesnia bede zatrudniona na umowe o prace w Urzedzie Skarbowym czego sie moge spodziewac od strony Zusu??[/cytat:9ncshll2]
:?: To będzie zależało od wysokości wynagrodzenia i przekroczenia progów 70 i 130% średniego wynagrodzenia.
Było to już kilkakrotnie omawiane, proszę skorzystać z wyszukiwarki.

Powrót