Renta KRUS czy emerytura ZUS?

• Autor wątku Autor wątku AnnaM61
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnnaM61

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.

Uprzejmie proszę o informację co zrobić w następującej sytuacji. Otrzymałam pismo z KRUS, że w związku ze zbliżającym się wiekiem emerytalnym (60 lat kobieta) „nie legitymuje się wymaganym okresem 25 lat podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu i nie nabyłam prawa do emerytury” i muszę złożyć w ciągu 14 dni oświadczenia o wyborze świadczenia.

Moja sytuacja wygląda następująco:
- 13 lat pracy w przedsiębiorstwach państwowych w latach 1979 - 1992,
- od 1992 roku byłam rolnikiem,
- od 1997 do chwili obecnej pobieram rentę rolniczą z KRUS z tytułu niezdolności do pracy (regularnie stawałam na komisje lekarskie).

Za kilka miesięcy będę miała 60 lat. W otrzymanym piśmie jest informacja, że mogę nadal pobierać dotychczasową rentę w obecnej kwocie, a środki zgromadzone w otwartym funduszu emerytalnym za pośrednictwem ZUS zostaną przekazane na dochody budżetu państwa.

Utworzyłam konto na eZUS i tam nie ma żądnych informacji o dotychczasowych składkach na ubezpieczenie emerytalno - rentowe, tak jakby nie było 13 lat mojej pracy z lat 79-92. Dlaczego tak jest?

Czy wybierając kontynuację renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy będzie ona wypłacana po ukończeniu 60 lat i czy będę musiała nadal stawać na komisje lekarskie? Czy mogę w ogóle ubiegać się o emeryturę z ZUS czy muszę konturować rentę z KRUS? Co mogę zrobić w mojej sytuacji?

Dziękuję za odpowiedź i wszelkie rady

Powrót