Renta po mamie, a praca na pół etatu.

• Autor wątku Autor wątku djshrek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djshrek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.

Moja sytuacja wygląda tak. Ponad rok temu zmarła moja mama. Została mi przyznana renta z tytułu nauki w wysokości +/- 730zł. Po ukończeniu technikum rozpocząłem studia niestacjonarne oraz podjąłem pracę na pół etatu z wynagrodzeniem 580zł miesięcznie brutto.
Gdy pytałem w ZUSie dostałem odpowiedź że mogę pracować i zarabiać do 2 tyś miesięcznie i nic się z rentą nie stanie. Natomiast ostatnio dowiedziałem się w urzędzie skarbowym że moje zarobki nie mogą przekroczyć (nie pamiętam dokładnie) około 3200zł rocznie.

Jak to jest ? Co robić ?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Urząd skarbowy nie ma nic do wysokości zarobków w przypadku pobierania renty rodzinnej.
Zaliczka na podatek jest pobierana od renty, jak i od wynagrodzenia.
Zarobki do 2066 zł nie ma żadnego wpływu na wysokość renty rodzinnej.

Informacja z US zapewne dotyczyła kwoty wolnej od podatku, która oczywiście nie ma związku z przyznawaną rentą
Jeśli zarabiasz poniżej 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia, z rentą nie dzieje się nic. Między 70% a 130% tego wynagrodzenia - renta jest zmniejszana. Powyżej 130% - zawieszana. Kwota odpowiadająca procentom stale rośnie i info o obecnej jej wysokości podawana jest na stronie ZUS. Ostatnio jak sprawdzałam 130% było to około 3700zł.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Bardzo mi pomogły.

Pozdrawiam

Powrót