Renta po zmarłym rodzicu a praca.

• Autor wątku Autor wątku dembovy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dembovy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Studiuje zaocznie, mam 22 lata, od przyszłego roku bede też kontynuował studia dzienne, otrzymuję rente po moim zmarłym ojcu ze względu na to, że się uczę. Z racji tego, że aktualnie mam wolny czas od poniedziałku do piątku chciałbym podjąć pracę. Kieruję sie z pytaniem czy w wypadku podjęcia pracy nie stracę renty, czy zostanie ona w jakiś sposób zmniejszona lub mogę mieć jakiś problem w Zusie? Temat jest dla mnie czarną magią, bardzo proszę o pomoc.

Z góry bardzo dziękuję wszystkim którzy będą skłonni poświęcić swoj cenny czas na rozpatrzenie mojego problemu.

Witam
To mój pierwszy post, oczywiście, że możesz podjąć pracę zarówno na umowę zlecenie i o pracę, ostatnio rozmawiałem z panią w ZUS na ten temat, jednak możesz pracować do określonej kwoty jaką jest średnie krajowe wynagrodzenie. Aktualnie wynosi ono ok 2000 brutto (trochę ponad) w przypadku przekroczenia tej kwoty a dokładnie 130% średniego miesięcznego wynagrodzenia renta może ulec zawieszeniu. Jeżeli uda Ci się znaleźć przyzwoitą prace czego Ci życzę (w mojej okolicy bez koneksji to graniczy ostatnio z cudem) to w ciągu 7 dni od podpisania umowy musisz złożyć zaświadczenie do ZUS o podjęciu pracy (wzór dostaniesz w ZUS).
pozdrawiam.

Powrót