Renta Polska i Angielska

• Autor wątku Autor wątku siemasiema
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siemasiema

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
witam mam pytanie odnosnie renty polskiej i brytyjskiej 2.5 roku temu mialem wypadek w polsce i stracilem obie nogi w polsce mam 14 miesiecy pracy a w angli 63 miesiace pracy i staram sie o obie renty czy je otrzymam 1 kwietnia 2012 ZUS przyznal mi rente w wysokosci 900 zł lecz wyplaca mi 150 zł miesiecznie w formie zaliczki temu bo sie toczy jeszcze sprawa w angli lecz teraz w grudniu anglicy mi przeslali dokumenty zebym im podal numer konta banku bo bendo mi wyplacac 85 funty tygodniowo.I moje pytanie jest ;dzwonilem teraz do ZUSU i sie pytalem czy mi wyplaco wyruwnanie za ten okres i czy bende dostawal polsko rente i powiedziano mi ze jesli dostane angielsko rente to moge nie otrzymac polskiej renty ani wyrownania za caly okres temu bo bende otrzymywal z angli i mozna tylko jedno rente otrzymywac i drugie pytanie jak anglicy bendo placic mi rente to czy dadzo mi wyrownanie za ten okres co zlozylem wniosek 1 .04.2012 bo sodze ze ktores z panstw powino mi dac wyrownanie za ten okres.Bardzo prosze o odpowiedz i glebsze wytlumaczenie mego pytania .I jeszcze powiem ze w ZUS powiedzieli mi ze zalezy od decyzj jako anglicy dadzo bo moze byc tak ze anglia da rente na 2 lata

Jakie dokumenty przesłał ci ZUS Angielski co musiałeś wypełnić z dokładnością i co odesłać ?, jakieś dosyłałeś własne załączniki ? co potrzebowali itp...+
Ja byłem w ZUS w Warszawie i przekazali mi że otrzymam 2-wa świadczenia Polskie i Angielskie które to nie mają z sobą nic wspólnego. Polska renta jest na zasadach polskich składek, Angielska na podstawie składek Angielskich. Ile czasu masz potwierdzone przez ZUS z Anglii ?, Jak to wygląda z Anglią - ogólnie !!!

witam mam pytanie za jeden rok otrzymałem rente z angli ale wtedy nie otrzymywałem z polski renty w angli mam 5 lat pracy w polsce 1,5 roku w polsce otrzymuje rente a czy jest mozliwosc zebym otrzymał jeszcze z angli. Odwołałem sie od decyzji anglików i mojo sprawe skierowano do trybunału angielskiego ale niestety nie mogłem pojechac na sprawe co teraz mam zrobic zeby otrzymac od nich jeszcze jakies pieniadze

Powrót