Renta rodzinna a alimenty i dodatek na naukę.

• Autor wątku Autor wątku kwiatróży
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kwiatróży

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam!

Ponieważ przebywałam w rodzinie zastępczej z tego względu dostaję dodatek na naukę który przysługuje mi do 25 roku życia w kwocie ok 500zł, a także alimenty z mopsu. Miesiąc temu zmarł mój dziadek który stanowił dla mnie rodzinę zastępczą i w związku z tym pojawia się pytanie(Przyznano mi rentę rodzinną w kwocie 1900 zł)

Czy po przyznaniu mi renty rodzinnej nie będzie mi już przysługiwał dodatek na naukę i alimenty?

Czy dotyczy to zarówno jednego jaki i drugiego?

Jeśli nie przyznałabym się ze dostaje zasiłek, mogłabym dostać karę,czy tylko trzeba byłoby zwrócić to co "nadpłacili"? Jeśli tak, to jaką?

tak,
czy powiadomiła Pani OPS, że otrzymała rentę?, jeżeli nie to OPS wyda decyzję, o zwrocie nienaleznie pobranych świadczeń

jeszcze nie otrzymałam decyzji, czy będę musiała zwrócić świadczenia pobrane dopiero po otrzymaniu decyzji z ZUSu?
Czy jeśli nie powiadomiłabym OPS to czy jest jakaś kara za to, czy jedynie należy zwrócić "nienależne świadczenia"?

a otrzymała Pani rentę bez decyzji? kiedy
nie ma kary

1.Tak. Otrzymałam rentę wraz z wyrównaniem, a decyzja jeszcze nie przyszła.
2.Dziękuję za odpowiedź.

od następnego miesiąca, w którym otrzymała Pani rentę nie powinna Pani otrzymywać świadczeń. To że wyrównano Pani wstecznie się nie liczy.

Dziękuję bardzo za udzielenie szczegółowej odpowiedzi.

Powrót