Renta rodzinna a emerytura po mężu

• Autor wątku Autor wątku wika55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wika55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mam pytanie odnośnie renty rodzinnej. Mój mąż zmarł w wieku 56 lat, miał 26 lat pracy udokumentowanej. Dostałam odmowę przyznania renty rodzinnej ponieważ w ostatnich 10 latach miał tylko 3 lata składkowe. Jak wiadomo mężczyźnie w tym wieku ciężko znaleźć pracę na umowę, pracodawcy wolą zatrudniać na czarno. Ja nie mam żadnych środków do życia. Mam 56 lat i pozostaję zarejestrowana od kilku lat na bezrobociu bez żadnych ofert pracy, jak wiadomo każdy woli zatrudniać młodych. W tamtym roku miałam pęknięty kręgosłup i czasową niezdolność do pracy, teraz będę chciała dowieść, że przez problemy z kręgosłupem jestem niezdolna podjąć pracę. Czy odwołanie mam napisać od razu do sądu czy może na początku do Zus-u ?
Jeżeli i to nie pomoże czy jest szansa abym w wieku 60 lat przeszła na emeryturę po mężu? Mam przepracowane 20 lat jednak wysokość mojej emerytury na dzień dzisiejszych wyliczeń wynosi 700 zł a u męża było 1900 zł. Za moją emeryturę mogę co najwyżej popłacić rachunki.
Bardzo proszę o odpowiedź, bo już sama nie wiem co robić.

1. Odwołanie od decyzji w sprawie renty rodzinnej należy złożyć do sądu w terminie 30dni od daty jej doręczenia.
2. Jeżeli pyta Pani o odwołanie w sprawie renty z tyt. niezdolności do pracy - to najpierw trzeba mieć orzeczeni lekarskie, potem można odwołać się do komisja lekarskiej, a potem po wydaniu decyzji istnieje możliwość odwołania się do sądu.
3. Nie ma czegoś takiego jak "emerytura po mężu" - po mężu to może być renta rodzinna, a w tym przypadku ma Pani odmowę. Emeryturę każdy wypracowuje dla siebie. Jak skończy Pani 60 lat to owszem emerytura będzie przyznana.
4. "... u męża było 1900 zł" - to mąż pobierał jakieś świadczenie??

Dziękuję za odpowiedz. Mąż nie pobierał żadnego świadczenia jednak miał wyliczony kapitał początkowy i pisma które przychodziły z zus-u raz w roku zawierały informację na temat wysokości emerytury jaką będzie pobierał i wielkości składek jakie odprowadził do zus przez całe życie. Także było to prawie 3 - krotnością mojego ponieważ wcześniej miał bardzo dobre zarobki.
Pytałam o emeryturę po mężu ponieważ wiem, że moja mama przechodząc na swoją emeryturę złożyła wniosek o pobieranie emerytury po tacie czyli swoim mężu. Miał on wyższe zarobki i tym samym świadczenie było wyższe. Z tym że tata zmarł będąc już na emeryturze stąd moje pytanie czy ja w wieku emerytalnym też będę mogła się starać o takie świadczenie. W sumie mąż już maił kapitał początkowy wyliczony, myślałam, że to wystarczy.

Skoro nie ma Pani teraz prawa do renty rodzinnej teraz, to za 4 lata nie zmieni. Gdyby prawo było, a Pani uzyskałaby prawo do swojej emerytury, wówczas mogłaby Pani wybrać wyższe świadczenie.

Bardzo dziękuję za pomoc i szybką odpowiedź. Spróbuję napisać odwołanie od decyzji i dalej zyskując na czasie starać się o opinię lekarską o niezdolności do pracy i barku środk/ow na utrzymanie. Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam

Powrót