Renta rodzinna a klamstwo

• Autor wątku Autor wątku aneczka_22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneczka_22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Moje trzy siostry maja prawo do renty rodzinnej po moim zmarlym tacie. Jedna z nich w zeszlym roku wyprowadzila sie z domu do chlopaka jako ze ma z nim dziecko, nie maja jednak slubu. W tym czasie miala chodzic do szkoly, zaznaczam , ze miala bo tego nie robila. W sierpniu moja mam chciala isc do Zus-u zaniesc zaswiadczenia, ze wszystkie trzy chadza do szkoly i prawda wyszla na jaw, zaznaczam ze moja mama nie miala pojecia, ze siostra klamie. Renta byla pobierana mimo, iz nie bylo do niej podstaw, jako ze moja siostra nie chodzila do szkoly. Moja mama teraz ma problemy. Musiala oddac wszystkie pieniadze, ktore zostaly wyplacone bezpodstawnie a teraz czeka na sprawe w sadzie za wyludzenie... I moje pytanie co grozi w takim wypadku? Czy to moja siostra czy moja mama bedzie pociagnieta do odpowiedzialnosci? Jaka ewentualna kara je czeka? Dziekuje z gory za odpowiedz.

Jak najbardziej, w tym roku 21 lat bedzie miala.

Skoro jest pełnoletnia to renta jest wypłacana na jej nazwisko. A jako osoba pełnoletnia ponowi konsekwencje swoich czynów. Ona , a nie mama.

Ok, kolejne pytanie. Jak bedzie wygladac ewentualna kara? Czy to wyrok w zawieszeniu, czy prace spoleczne, czy moze jeszcze cos innego... Czego mozemy sie spodziewac?

Teleturniej??
O to musisz zapytać wróżkę :)

Hehe, pytam, bo nie mam pojecia co moze sie zdazyc. Dzieki za info tak czy inaczej :)

Powrót