Renta rodzinna a korzyści z wynajmu mieszkania

• Autor wątku Autor wątku xramzes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xramzes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
Mam pewien problem. Aktualnie studiuje i pobieram rentę rodzinna z ZUS z racji tego, że jestem sierotą zupełną. Mam również mieszkanie, które chce wynająć (studiuje w innym mieście). Znalazła się osoba, która chce wynająć mieszkanie, tylko że na firmę. I tutaj jest problem.

Wiem, że pobierając rentę nie mogę pracować na stałe itp, ponieważ dochód nie może przekroczyć pewnego progu? Wcześniej wynajmowałem na normalną umowę wynajmu (nie rejestrowaną nigdzie). Teraz osoba, która chce wynająć mieszkanie zamierza płacić 1100zł/miesięcznie i chce to zrobić przez firmę.

Czy tego typu umowa, prawnie zarejestrowana może mieć jakiś wpływ na moją rentę? Czy istnieje możliwość użyczenia mieszkania (jestem jego właścicielem) nieodpłatnie komuś z rodziny i żeby ta osoba widniała na umowie jako osoba, która podnajmuje ten lokal?

Proszę o pomoc w moim problemie. Z góry dziękuje.

jeśli poza rentą, nie masz innych źródeł dochodu możesz spokojnie mieszkanie wynająć...obecnie aby utracić uprawnienie do otrzymywania renty rodzinnej należy przekroczyć próg około 1800 zł, a w tym wypadku na pewno to nie nastąpi...

przejdź się do najbliższego odzdziału ZUS i spytaj się ile dokładnie wynosi próg i jakie dochody na niego mogą się złożyć...

Powrót