renta rodzinna a nieukończenie nauki

• Autor wątku Autor wątku Jakoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jakoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam serdecznie!
Przejrzałem tematy odnośnie renty rodzinnej, ale nie znalazłem nic dla siebie, a chciałem zaczerpnąc u Was informacji.
Moja sytuacja wygląda następująco:
Po śmierci ojca podjąłem naukę w liceum dla dorosłych. Wystąpiłem do ZUS o przynanie renty, która to została mi przyznana. Wszystko szło w dobrym kierunku, jednak ostatniego semestru nie udało mi się zaliczyć, a zatem szkoły nie ukończyłem. ZUS w tym okresie wypłacał mi rente od maja do końca wakacji czyli sierpnia.
W dniu wczorajszym otrzymałem wezwanie od ZUSu o przesłanie zaświadczenia o ukończeniu nauki ewentualnie zwrotu renty za ten okres.
Tutaj rodzi sie moje pytanie, czy musiałem ukończyć szkołę? Nie wystarczy sam fakt uczenia się w tym okresie (od maja do czerwca)? Czy renta za okres wakacyjny przysługiwała mi jedynie w wypadku ukończenia szkoły?

Z góry dziękuje za wszelką pomoc,
pozdrawiam

Kiedy skończyłeś naukę w tej szkole, czy zostałeś skreślony z listy uczniów? Jeżeli uczyłeś się do czerwca i nie zaliczyłeś semestru, to za wakacje, już się renta nie należy. Podlega zwrotowi wraz z odsetkami.

dziekuje za odpowiedz.

najprawdopodobniej tak gdyz bylo to juz jakis czas temu.
Czyli, jesli dobrze rozumuje, musze dokonac zwrotu jedynie tych pieniedzy z lipca i sierpnia? Bowiem w maju i czerwcu nadal sie tam uczylem?

Wrzesien nie, sierpien byl ostatnim miesiacem za który dostałem rente, ZUS domaga sie zwrotu od maja do sierpnia.
Dziwi mnie tylko ten fakt, ze ZUS oczekuje zwrotu za maj i czerwiec skoro na zaswiadczeniu, które im dostarczyłem było wskazane, że semestr kończy się właśnie w czerwcu.

Powrót