Renta rodzinna a praca (18 lat)

• Autor wątku Autor wątku pysiow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pysiow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam , posiadam rentę rodziną w wysokości 892 zł z groszami , chciałbym we wakacje wyjechać do pracy, znalazłem pracę w Niemczech , i mam pytanie ile mogę zarobić na miesiąc? Przy zarobkach 1500 Euro renta zostanie cofnięta?? Jeżeli renta zostanie cofnięta to na jak długo ?? Na okres jaki pracowałem ?? Czy na dłużej?

Po pierwsze tylko te przychody, od ktorych odprowadzane są składki na ubezpieczenie spoleczne, mają wpływ na zmniejszenie bądź zawieszenie renty. Poza tym w Twoim przypadku np. przy pracy na umowe zlecenie, przychody nie mają wpływu na wysokość rentę.
2. Na dzień dzisiejszy kwota przychodu ponad 2157,10 zł powoduje zmniejszenie renty, a ponad 4006 zł zawieszenie renty. Kwoty te zmieniają się co kwartał.
3. Wcześniej należy poinformować ZUS o planowaniu podjęcia i przypuszczalnej wysokosci zarobków. Natomiast zaświadczenie o wysokości przychodu należy przekazać do ZUS w lutym następnego roku (2011).

Witam, mam pytanie czy jeśli pobieram rente rodzinną i mam zamiar założyć jednoosobową działalność gospodarczą w Niemczech czy strace prawo do renty?

Powrót