Renta rodzinna a skreślenie z listy słuchaczy

• Autor wątku Autor wątku choppper88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

choppper88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Jestem obecnie słuchaczem pierwszego semestru policealnej szkoły zawodowej, dzięki czemu nabyłem prawo do pobierania renty rodzinnej po mamie. Zaświadczenie ze szkoły dostałem z tego co pamiętam do grudnia 2010. Niestety z przyczyn losowych nie mogłem uczęszczać w tym semestrze na zajęcia. Przypuszczam, że niedługo skreślą mnie z listy słuchaczy, ale od nowego semestru chcę wznowić naukę w tej samej szkole na tym samym lub innym kierunku. Nie wiem czy szkoła wyśle powiadomienie o skreśleniu mnie z listy słuchaczy czy po prostu zapisze mnie jeszcze raz na pierwszy semestr. Mam pytanie czy ZUS może kazać mi oddać tą rentę, którą pobrałem z powodu braku frekwencji, czy po prostu mam dalej uczyć się jak gdyby nigdy nic? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Jak szkoła wysłała zawiodmienie do Zusu to będziesz musiał odać pieniążki, jak będziesz mieć szczęscie to się zapisz ponownie, nie lepiej zapytać szkoły czy coś nie wysłali ? Zus w tych sprawach jest bezwględny

jak nadal jestes na liscie słuchaczy to ok ZUS sie nie doczepi (zadko sie czepia obecności) Jezeli chcesz nadal kontynuowac nauke to zakoncz ten semesrt (wypisz sie) i zapisz na inny kierunek z ktorego wez zaświadczenie i zanies do ZUS. Pieniedzy raczej nie beda ci kazac zwracac poniewaz nie przerwales nauki i nadal byles sluchaczem. Zus wysyla listy z zapytaniem do szkoły czy dana osoba jest na liscie słuchaczy jezelii jest to ok a ty jestes.

Powrót