Renta rodzinna a skreślenie z listy studentów

• Autor wątku Autor wątku auuuuu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

auuuuu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
moje zapytanie dotyczy utraty statusu studenta, a renty rodzinnej. Sytuacja jest dosyć nietypowa, bowiem ukończyłam studia drugiego stopnia i mając 24 lata i udałam się ponownie na pierwszy stopień studiów stacjonarnych oraz studia podyplomowe. Studia podyplomowe ukończyłam w czerwcu, natomiast na studiach dziennych mam problem ze zdaniem jednego przedmiotu, podczas gdy za wszystkie inne przedmioty mam już ocenę pozytywną. Niestety nie wiem kiedy na mojej uczelni odbywa się skreślanie studentów. Dodam, że 25 urodziny mam pod koniec października, oraz w październiku będę podejmować pracę (czyli ostatni miesiąc, w którym planuję pobieranie renty rodzinnej to wrzesień).

Pytania:
Czy jeśli nie zdam w 3 terminie, tj. początek września, będę zobowiązana do zwrotu renty rodzinnej z tego miesiąca ze względu na utratę statusu studenta?
Czy ma to jakieś znaczenie czy skreślenie będzie się odbywało 10 czy 20 września?

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i wszelkie porady.

Nie trzeba zwracać renty. Skreślenie z listy studentów jest procedurą którą trwa jakiś czas począwszy od wszczęcia które przychodzi listem poleconym i do którego można się ustosunkować

Na swoim przykładzie, jeśli nie zdasz jakiegoś przedmiot, ale dalej będziesz na liście uczniów nie musisz nic zwracać, renty nie zabiorą ani nic.
Natomiast jeśli skreślą Cię z listy uczniów, a Ty pobrałaś chociaż miesiąc rente gdzie już nie byłaś wpisana na liste będziesz te pieniążki musiała zwrócić.

Powrót