Renta rodzinna a staż

• Autor wątku Autor wątku Omasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Omasz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Pobieram rente rodzinną z tytułu półsieroty i w tym roku zaczynam studia. Jako że dochód mojej rodziny nie jest zbyt wielki, a studia kosztują chciałbym dorobić do danej renty. Siostra podsuneła mi pomysł aby iść na płatny staż.i tu pojawia się problem, czy moge isc na taki staż nie tracąc renty, lub czy jest jakis sposób na podjęcie pracy zachwójąc ja? Prosze o pomoc. Z góry dziękuje.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
hmmm, powiem tak, mam kolege, który ma podobną sytuację (półsierota) - pobiera rente rodzinną i pracuje na umowę o pracę. Wnioskuje z tego, że niema kolizji między 1 a 2gim, ale nie sugeruj się proszę, nie jestem w stanie dać Ci podstawy prawnej, a za chwile znów mi jeden z drugim zarzuci stosowanie rad "spod monopolowego" ...

Nie możesz iśc na płatny staż bo musiałabyś być zarejestrowana jako bezrobotna w UP a posiadając rentę rodzinną nie możesz. Możesz natomiast podjąć pracę na podstawie umowy o pracę, zlecenie, dzieło...

Jeżeli chodzi o staż, to zależy na jakie studia . idziesz /czy dzienne/ i w jakiej wysokości masz rentę. Aby nie utracić renty zarobki przy pracy są ograniczone.

Jeżeli renta jest równa lub wyższa niż połowa minimalnego wynagrodzenia za pracę, to o stażu z urzędu pracy nie ma mowy. Podobnież jeżeli to mają być studia dzienne (stacjonarne).

Powrót