Renta rodzinna, a system nauki.

• Autor wątku Autor wątku Marcin98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, pobieram rentę rodzinną i w tym roku skończyłem naukę w liceum ogólnokształcącym, zamierzam przez ten rok przygotowywać się do poprawy matury i dostać się na konkretne studia.
Jednak,

"Do renty rodzinnej mają prawo: dzieci własne, dzieci drugiego małżonka oraz dzieci przysposobione - do ukończenia 16 lat, a po osiągnięciu tego wieku, pod warunkiem nauki w szkole, do ukończenia 25 lat oraz bez względu na wiek, jeżeli stały się całkowicie niezdolne do pracy do ukończenia 16 lat lub w czasie nauki w szkole do ukończenia 25 lat. Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty przedłuża się do zakończenia tego roku studiów.

Pod pojęciem "nauki w szkole" należy rozumieć naukę pobieraną w systemie dziennym, wieczorowym, zaocznym oraz eksternistycznym.
"
Na studia w tym roku się nie wybieram, lo skończyłem. Czy jeżeli dogadałbym się z dyrektorem liceum, abym miał możliwość uczestniczenia w zajęciach fakultatywnych jako abiturient, czy miałbym szansę pobierać rentę przez ten rok?
Zajęcia te odbywały by się 2x w tygodniu po 2h.

Ostatnia edycja:
Uczniem liceum nie jesteś, jak słusznie zauważyłeś jesteś abiturientem, więc posiadasz wykształcenie średnie, więc świadczenie rentowe w myśl przepisów Ci nie przysługuje

Iura novit curia napisał:
Uczniem liceum nie jesteś, jak słusznie zauważyłeś jesteś abiturientem, więc posiadasz wykształcenie średnie, więc świadczenie rentowe w myśl przepisów Ci nie przysługuje
Tak, ale pobierałbym w tym liceum naukę i za nią płacił(szkoła prywatna)
De facto uczyłbym się.

"Nauka może być również pobierana w ramach pozaszkolnych form kształcenia, dokształcania lub doskonalenia zawodowego, w tym np. kursów języków obcych (o ile trwają co najmniej trzy miesiące). Szkoła lub placówka, w której odbywa się nauka, musi być zarejestrowana w ewidencji kuratora oświaty."

Ale Ty nie rozumiesz jednej rzeczy UKOŃCZYŁEŚ JUŻ LICEUM...

Tak, ukończyłem liceum jednak niewątpliwym warunkiem otrzymywania renty rodzinnej jest obowiązek nauki. Dlatego pytam się o tą konkretną sytuację, jeżeli poszedłbym teraz na studia(obojętnie jaki kierunek- dzienne, zaoczne, wieczorowe) otrzymywałbym to świadczenie, a przecież "ukończyłem liceum"

Ukończyłeś liceum, idziesz na studia otrzymujesz świadczenie, nie idziesz nie otrzymujesz, proste, jasne i klarowne

No dobrze, tyle że miałbym kwity, że się uczę w tej szkole. (wszystko odbywało by się legalnie bez żadnych wałków)
Jest to lo zarejestrowane w ewidencji kuratora oświaty. Wiec dlaczego zus miałby się przyczepić?
Fakultety: rozszerzona matematyka 3h w tygodniu oraz rozszerzona chemia 2h w tygodniu)
Skoro zus bierze pod uwagę różne kursy językowe(3 miesięczne+) to dlaczego miałby się do tego przyczepić(9 miesięcy, 250zł/1 miesiąc). Pytam się tak z ciekawości, ponieważ tak czy siak mam zamiar się z nimi kontaktować w tej sprawie, a chciałbym zebrać jak najwięcej informacji na ten temat.

Ostatnia edycja: